Ξαναπιάνει δουλειά η επιτροπή για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης
Από το energypress.gr
Την εντολή να συνέλθει, μετά από πολύμηνη... αγρανάπαυση, και να συνεχίσει τη διαδικασία κατάρτισης της short list των 5 επικρατέστερων επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, έλαβε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό το υπουργείο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει κατά την πρώτη, από το νέο πόστο του, ομιλία στη Βουλή ότι «προχωράμε στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης». Η προαναγγελία αυτή, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να υλοποιηθεί, με την επανεκκίνηση της διαδικασίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για διαδικασία ανάθεσης που προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, για τις αποφάσεις της Επιτροπής και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προβλέπεται να λάβουν θέση η Βουλή και τα κόμματα. Συγκεκριμένα προβλέπεται να ενημερωθούν για τη short list οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) και κατόπιν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον τελικό ανάδοχο.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει το τι επιπτώσεις θα έχει στη διαδικασία η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει καταθέσει ενδιαφερόμενος όμιλος για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση» με την οποία καθορίστηκαν σε κάποια φάση της όλης υπόθεσης (και όχι εξαρχής) οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης. Για το συγκεκριμένο όμιλο η επιτροπή «έβλεπε» τυπικό κόλλημα συμμετοχής στη διαδικασία, άποψη που είχε οδηγήσει στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Το άμεσο αποτέλεσμα των πολύχρονων καθυστερήσεων πάντως, είναι να υστερεί η χώρα στο άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής, να χάνει ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια και να αυξάνει η ανεργία στην περιοχή της Φλώρινας. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ εισάγει και πληρώνει πανάκριβα, λιγνίτη από το εξωτερικό.
Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Δημοσίευση σχολίου