Από τα επιδομάτα ξεκινούν οι περικοπές στη ΔΕΗ, τι ζητούν ΓΕΝΟΠ- Σπάρτακος...
Aπό το energypress.gr...
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το μισθολογικό μαχαίρι στη ΔΕΗ θα αφορά κυρίως στα ειδικά επιδόματα και το μεταβλητό κόστος και λιγότερο στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, έγινε χθες η ενημέρωση του Δ.Σ. από τη διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με τη ρύθμιση για τις περικοπές στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο.
Αν και συνολικά η διοίκηση παρουσίασε 5-6 εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 160 εκ. ευρώ ετησίως (προκειμένου να μειωθεί το κόστος ανά εργαζόμενο κατά 35% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στο τέλος του 2009), τα επικρατέστερα απ' αυτά στη λογική πάντα να περικοπεί ο βασικός μισθός όσο γίνεται λιγότερο, είναι δύο :
Πρώτον, περικοπή κατά 50% τόσο των μεταβλητών αποδοχών όσο και των ειδικών επιδομάτων σε συνδυασμό με μείωση των τακτικών αποδοχών κατά 1,5 κλιμάκιο.
Δεύτερον, περικοπή κατά 35% τόσο των μεταβλητών αποδοχών όσο και των ειδικών επιδομάτων, με παράλληλη μείωση του βασικού μισθού κατά ένα κλιμάκιο. Κοινή παραδοχή είναι ότι τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο σενάριο, θίγουν περισσότερο τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή (σε σταθμούς, ορυχεία) που λόγω της φύσης της δουλειάς τους έχουν περισσότερες υπερωρίες και βάρδιες, και πολύ λιγότερο τους διοικητικούς. Γι’ αυτό και ο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί το προσωπικό των σταθμών και ορυχείων του Βορρά, εμφανίζεται περισσότερο ανήσυχος απ’ ότι η επίσημη ΓΕΝΟΠ, η οποία ωστόσο εξέδωσε χθες ανακοίνωση, εκφράζοντας την διαφωνία της και με τις δύο προτάσεις
Μείον 13 εκ. ευρώ, τι ζητά η ΓΕΝΟΠ...
Εκείνο που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση, είναι σε πρώτη τουλάχιστον φάση για το μήνα Νοέμβριο, οι όποιες περικοπές στα μισθολογικά των 21.255 εργαζομένων, να γίνουν με μια απλή εντολή του διευθύνοντος συμβούλου. Παράλληλα, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει συζήτηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, από την οποία θα προκύψουν και οι τελικές μειώσεις στις απολαβές των εργαζομένων, μέσω του εξορθολογισμού μιας σειράς ειδικών επιδομάτων. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η διοίκηση δεν δέχεται το αίτημα των συνδικαλιστών το νέο σύστημα να ξεκινήσει με μειωμένη παρακράτηση και η διαφορά να συνυπολογιστεί στη τελική εκκαθάριση. Τούτο σημαίνει ότι ήδη από το Νοέμβριο η μηνιαία μισθοδοσία της ΔΕΗ (γύρω στα 77 εκ. ευρώ) θα περικοπεί κατά περίπου 13 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, η ΓΕΝΟΠ ζητά οι μειώσεις για το Νοέμβριο να είναι προσωρινές, να γίνουν όχι απλά οριζόντια αλλά κλιμακωτά, χωρίς παρέμβαση στο κλιμάκιο του βασικού μισθού (ώστε να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά εργαζόμενοι), και εντός 3μήνου, συνδικάτο και διοίκηση να έχουν καταλήξει στη νέα συλλογική σύμβαση που θα ρυθμίζει οριστικά τα θέματα υπερωριών, επιδομάτων, κλπ.
Που διαφωνεί ο "Σπάρτακος", το παράδειγμα του ορυχείου...
Το σημείο, στο οποίο ο «Σπάρτακος» διαφωνεί με τη ΓΕΝΟΠ και με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφορά στις αμοιβές των 2.000 στελεχών της επιχείρησης. Τόσο, η ΓΕΝΟΠ, όσο και η διοίκηση, θεωρούν ότι τα στελέχη έχουν «δώσει» και με το παραπάνω (με τις περικοπές 30% ή και παραπάνω που επέφεραν οι νόμοι του 2010), γι' αυτό και οι περικοπές δεν πρέπει να αγγίξουν τις δικές τους απολαβές. Αποψη που βρίσκει αντίθετο το «Σπάρτακο» σύμφωνα με τον οποίο είναι άδικο το μαχαίρι να πέσει κυρίως στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, και όχι στους διοικητικούς ή στα στελέχη. Οπως λένε στο "Σπάρτακο", "είναι άδικο διοικητικός υπάλληλος με 25 χρόνια υπηρεσία, που εργάζεται σε σταθμό παραγωγής να αμοίβεται με 3.000 ευρώ το μήνα μεικτά, όσα εισπράττει και ο εργαζόμενος στο ορυχείο. Με τη διαφορά ότι ο τελευταίος διακινδυνεύει για τη ζωή του, όταν ο πρώτος κάθεται σε ένα γραφείο".
Πρόκειται για δύο διαφορετικές συνδικαλιστικές γραμμές και στα μισθολογικά (εκτός από το θέμα της Πτολεμαίδας), και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο «Σπάρτακος» ήθελε να παρέμβει από κοινού με τη ΓΕΝΟΠ στο χθεσινό Δ.Σ. ή έστω μετά τη λήξη του να έχει συζήτηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ δεν υποστήριξε τη θέση αυτή. Έτσι παρέμβαση δεν έγινε και οι συζητήσεις περιορίστηκαν σε επίπεδο γενικού διευθυντή...
Δημοσίευση σχολίου