.

Απόσπασμα ομιλίας υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στις προγραμματικές δηλώσεις - Πώληση λιγνιτικών μονάδων

"....Θα αναφερθώ με συντομία στα βασικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας με χρονοδιάγραμμα των επομένων μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και η χώρα πάει σε εκλογές.

Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το νομοσχέδιο, ψηφίστηκε, όπως είπα και πριν, με μεγάλη πλειοψηφία. Για να υλοποιηθεί χρειάζεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει και εκσυγχρονίζει την κατάταξη των δραστηριοτήτων σε διαφορετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουμε δεσμευτεί ως Υπουργείο ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση, πριν υπογραφεί, θα έλθει για συζήτηση στις δύο αρμόδιες Επιτροπές -Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος- και έχουμε ήδη στείλει επιστολή στους Προέδρους, για να γίνει σύγκλιση αυτών των Επιτροπών, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να υπογραφεί η Απόφαση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Πέρα από αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ταυτόχρονα, θέλω να τονίσω ότι εδώ και μήνες έχουμε καταφέρει να ξεμπλοκάρουμε δεκάδες επενδύσεις, που συσσωρεύονταν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Κτηματολόγιο. Επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και κύρωση δασικών χαρτών. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Κτηματολογίου, όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις. Το Κτηματολόγιο, πέρα από αυτονόητη υποχρέωση μιας σύγχρονης χώρας, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να έχουν προκηρυχθεί συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δικαιώματα. Έχουν ήδη προκηρυχθεί δύο εκατομμύρια. Θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μέχρι το τέλος του χρόνου, και είμαστε σε συζήτηση και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να πάμε ακόμα πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και το χρόνο υλοποίησης που έχει τεθεί στο Μνημόνιο. Παράλληλα, εξετάζουμε την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης με τη συμμετοχή ιδιωτών και διεθνούς τεχνογνωσίας.
Δασικοί χάρτες. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, γίνεται μια τόσο ευρεία και συντεταγμένη προσπάθεια, για να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο «απουσία δασολογίου». Είναι μία διαδικασία που προχωράει και, ήδη, είναι σε στάδιο ανάρτησης 75 από 320 χάρτες.
Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Είναι δύσκολο να δώσει κάποιος την πραγματική εικόνα και έμφαση του πόσο σημαντικό είναι για επενδύσεις και για την ανάπτυξη ένα πλαίσιο τόσο γενικού όσο και ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Ήδη, έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα και, τους αμέσως επόμενους μήνες, στον ορίζοντα αυτής της Κυβέρνησης θα έχουμε τη θεσμοθέτηση των νέων ειδικών χωροταξικών για τις υδατοκαλλιέργειες που έχει κλείσει, ήδη, για τον τουρισμό -μείζον για να μπορέσει να αναπτυχθεί η τουριστική επένδυση- αλλά και τα ρυθμιστικά σχέδια για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Μόνο για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής να πω ότι θα δώσει τη βάση της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με μείζονες αποφάσεις που συνδυάζονται με την εκμετάλλευση του «Ελληνικού», του «Φαληρικού», του κέντρου της πόλης και το πώς αντιλαμβανόμαστε μία μεσογειακή πρωτεύουσα, η οποία παράγει δουλειές, επενδύσεις και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.
Πριν από μερικές ημέρες, εν μέσω της κυβερνητικής αλλαγής, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή ο νόμος που βάζει τέλος στις πολεοδομίες, όπως τις ξέραμε. Πάμε σε μία νέα διαδικασία αδειοδότησης για την ιδιωτική δόμηση, που κάνει σύντμηση του χρόνου και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, με το νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα πλαίσιο ελέγχου και πρόληψης της πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Αυτό μαζί με το νέο πράσινο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, στον οποίο θα ενταχθούν και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κατοικίες, θα είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο θα κλείσει μεγάλες αδυναμίες του σημερινού θεσμικού πλαισίου.
Ενέργεια. Ένας κομβικός τομέας για την ανάπτυξη. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που ψηφίσαμε την απελευθέρωση της ενέργειας με την υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με αυτό ενισχύεται έτσι η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, διαχωρίζονται οι χειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενισχύεται το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.
Μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση του νόμου, δηλαδή τη δημιουργία των νέων εταιρειών. Αυτό θα κλείσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Και έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στους λιγνίτες και στη ΔΕΗ. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες. Θα πουληθούν τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ και θα υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μόλις κλείσουν και τα τελευταία ανοικτά ζητήματα που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε ότι προχωρούν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων και τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπου υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή συζητούμε.
Το ένα είναι η μείωση του ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Το δεύτερο η δυνατότητα πώλησης μεριδίων στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής και το τρίτο η δημιουργία - με βάση τους σταθμούς που θα πουληθούν για την πρόσβαση σε τρίτους σε λιγνίτες- μιας «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα μπορέσει να ανοίξει πλήρως την αγορά και να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.
Πετρελαιοκίνηση. Πριν από μερικές ημέρες, με τροπολογία απελευθερώσαμε την πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι οι δυο μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτων με ντίζελ.
Επιπλέον, ανακοινώσαμε - και θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, τις επόμενες μέρες - την απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο», για τον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο, η οποία μαζί με την άρση της πετρελαιοκίνησης οδηγεί σε μείωση των ρύπων και, άρα, βελτίωση του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε στην πρωτεύουσα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένας φορέας με ευθύνη την έρευνα και τεκμηρίωση της δυνατότητας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη, το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει διεθνείς διαγωνισμούς για τη διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα τελευταία δυο χρόνια, έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι ένας τομέας με εξαιρετικά έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον. Είμαστε κοντά στο να ανακοινώσουμε αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι θα έχουν χρηματοδότηση μέσα από τις εγγυημένες τιμές, αλλά και με το τέλος που πληρώνει ο καταναλωτής.
Έχουμε προχωρήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και, ταυτόχρονα, προωθείται η γεωθερμία και η αξιοποίηση της βιομάζας. Αυτό, μαζί με τα προγράμματα και τις πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και ανοικτούς χώρους, δίνουν τη δυνατότητα αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία, με δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεων σε σημαντικούς κλάδους.
Εδώ, δεν μπορώ παρά να κάνω μια εξαιρετικά σύντομη αναφορά και στο σχέδιο «Ήλιος», που είναι η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας προς τη βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα, ένα σχέδιο που έχει αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, στις 26 Οκτωβρίου, και το οποίο φυσικά προωθούμε με κάθε τρόπο.
Τέλος, όσον αφορά στην ενέργεια, εξελίσσονται συζητήσεις για τους διεθνείς αγωγούς. Τους επόμενους τρεις μήνες θα κλείσει η διαπραγμάτευση για το πώς θα ανοίξει ο νότιος διάδρομος, για να έρθει αέριο στην Ευρώπη. Θέλουμε και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο μέσα από το σχήμα που έχει δημιουργηθεί.
Και μια λέξη, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για τη διαχείριση των αποβλήτων, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τους επόμενους δυο μήνες, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, προκηρύσσουμε το διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Αύριο, γίνεται ημερίδα για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, διαμορφώνουμε το στρατηγικό σχέδιο για την ανακύκλωση, τη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, που θα έρθει στη Βουλή άμεσα με μια νέα συνολική ρύθμιση. Όλα αυτά, μαζί με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με δύο δισ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ και 400 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τις αστικές αναπλάσεις, δημιουργούν τη δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες βελτιώνουν τις αναπτυξιακές δυναμικές..."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου