.

Μηνυτήρια αναφορά από το ΤΕΕ για διερεύνηση της διαχείρισης των αποθεματικών του ΕΤΑΑ

Αίτημα για κατεπείγουσα ποινική διερεύνηση της διαχείρισης των αποθεματικών του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Διερεύνηση της διαχείρισης των αποθεματικών του ΕΤΑΑ

Η κατάθεση του εν λόγω αιτήματος έγινε από το ΤΕΕ το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος. Η σχετική πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της αναφοράς από όλους τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων.

Στην αναφορά τονίζεται πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντάξεις και παροχές, καθώς τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέθετε εξαναγκαστικά στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αντισυνταγματικό νόμο 2469/1977, η διοίκηση της Τράπεζας τα "επένδυε" ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως εκτιμούν οι φορείς, η ευθύνη της ΤτΕ που θα αποκαλυφθεί από την ανάκριση, συνίσταται στο γεγονός ότι μόνη ενεργώντας ως διαχειριστής ξένης περιουσίας προέβαινε σε πράξεις διοικήσεως και διαχειρίσεως ενεργώντας όχι ως συνετός διαχειριστής, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά βεβαιότητας να βλάψει τη περιουσία του ΕΤΑΑ και ενώ τελούσε σε πλήρη γνώση:

α)της δραματικής καταστάσεως της Ελληνικής Οικονομίας και της γνωστής στην ΤτΕ δραματικής επιδείνωσης της,

β) ότι το καταβαλλόμενο ποσό κατά το χρόνο της επένδυσης σε ομόλογα του Δημοσίου μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να αναληφθεί ολόκληρο από τον δικαιούχο ΕΤΑΑ, διότι επίκειται πλέον έτι δραματική επιδείνωση της Ελληνικής Οικονομίας, με προβλεπτές δυσμενείς συνέπειες,

γ) εν όψει των ειδικών συνθηκών που διαμορφωθήκαν με βάση το νόμο 3863/2010, οποτε από 1/1/2015 παύει η κρατική χρηματοδότηση στο ΕΤΑΑ και το Ταμείο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις παροχές των συνταξιούχων του και άρα να λάβει μέτρα ιδιαιτέρας προνοίας προς διαφύλαξη των αποθεματικών του Ταμείου.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, στις 25 Οκτωβρίου 2011, ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ Αργύρης Ζαφειρόπουλος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου έστειλε επιστολή, στη Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας να ενημερωθεί τι έχουν γίνει τα χρήματα του ΕΤΑΑ, αφού η Τράπεζα ενεργώντας ως διαχειριστής ξένης περιουσίας και μάλιστα προστατευόμενης από τις ειδικές διατάξεις, προέβαινε σε πράξεις διαχειρίσεως αντίθετες με το συμφέρον των ασφαλισμένων και ίδια του ΕΤΑΑ, για να λάβει την προκλητική απάντηση, στις 3 Νοεμβρίου 2011, ότι "πως τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ εντάχθηκαν, στο Κοινό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Φορέων και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έντοκα Γραμμάτια. Ένα μικρό μέρος των χρημάτων του Κοινού Κεφαλαίου παραμένει σε ρευστό. Ένα ποσοστό αυτών των ρευστών ανήκει στο ΕΤΑΑ. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει πως αν δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες (που δεν μπορεί) τότε θα πρέπει το ΕΤΑΑ για να καλύψει συντάξεις και παροχές να ρευστοποιήσει την περιουσία του".

Η παράνομη συμπεριφορά των οργάνων της ΤτΕ, υπογραμμίζεται στην αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών, έγινε κάτω από τις ιδιαίτερες περιστάσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο κείμενο της αναφοράς με αποτέλεσμα την τεραστία ζημία του ΕΤΑΑ, το ύψος της οποίας θα αποκαλυφθεί πλήρως από την ανάκριση την οποία ζητούν να διεξαχθεί οι δυο Επιστημονικοί Φορείς.

Υπ΄αυτά τα δεδομένα ζητείται από την Εισαγγελία Εφετών ο ορισμός εφέτη ανακριτή ο οποίος θα διεξάγει επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος, "προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κλπ)την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις, που από την δικαστική ερεύνα ήθελε αποδειχθεί ότι διέπραξαν".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου