.

Σενάρια περικοπής της μισθοδοσίας της ΔΕΗ ...

Aπό το energypress.gr...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους 21.255 εργαζόμενους της ΔΕΗ που μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να δουν μείωση 600 ευρώ κατά μέσον όρο στις μεικτές μηνιαίες απολαβές τους, κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης για τις περικοπές μισθοδοσίας στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο.

Εχοντας υποχρέωση να εφαρμόσει τη διάταξη για μείωση κατά 35% του μέσου κατά κεφαλήν κόστους ανά εργαζόμενο σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, η διοίκηση παρουσιάζει σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την πρότασή της, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει αφενός μια οριζόντια περικοπή όλων των μισθών, αφετέρου ένα γερό ψαλίδι στα 37 ειδικά επιδόματα που έχει η επιχείρηση, καθώς επίσης στις υπερωρίες και στις βάρδιες.

Πρόκειται για περικοπές που σε ετήσια βάση θα ανέλθουν σε 150-160 εκατ. ευρώ και που σε μηνιαία βάση σημαίνουν εξοικονόμηση περίπου 14 εκ. ευρώ, ώστε η μισθοδοσία της ΔΕΗ να πέσει από τα 77 εκ. ευρώ στα 63 εκ. ευρώ. Σε ποσοστά, η επιπλέον περικοπή θα είναι 18%, αφού πέρυσι το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο περιορίστηκε ήδη κατά 21% ή κατά 200 περίπου εκ. ευρώ. Σε απόλυτα νούμερα, το μέσο μεικτό μηνιαίο κόστος, από τα 4.437 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009, σήμερα έχει ήδη υποχωρήσει στα 3.516 ευρώ, και πρέπει να πέσει στα 2.900 ευρώ.

Που πέφτει το βάρος...

Το βάρος της μείωσης πέφτει κυρίως στους εργαζομένους των λιγνιτικών κέντρων, που από τη φύση της δουλειάς τους έχουν πολλές υπερωρίες και βάρδιες, γι’ αυτό, και το σωματείο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί το προσωπικό των σταθμών και ορυχείων του Βορρά, δηλώνει αντίθετο. Και δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, ώστε να διατυπώσει μια δική της εναλλακτική, πιο ήπια, πρόταση, που προβλέπει κλιμακωτές και όχι οριζόντιες μειώσεις, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής της ρύθμισης, ώστε στο μεταξύ να υπάρξει χρόνος διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Από τη πλευρά της πάλι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, να δώσει εντολή στη διεύθυνση πληροφορικής της ΔΕΗ να ξεκινήσει η έκδοση των «ψαλιδισμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Νοεμβρίου, αφού η ρύθμιση έχει ισχύ από την 1η/11/2011.

Η πρόταση της διοίκησης

Στόχος της διοίκησης είναι να αφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος ανέπαφες τις τακτικές αποδοχές και να «ψαλιδίσει» τα επιδόματα. Έτσι, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, κόβεται ενάμισι κλιμάκιο από τον τακτικό μισθό και των 21.255 εργαζομένων (μείον 65 εκ. ευρώ), και μειώνονται κατά 35% από τα επίπεδα της 31ης/12/2009 τόσο τα 37 επιδόματα όσο και οι υπερωρίες, τα νυκτερινά, οι βάρδιες και οι εργασίες το Σάββατο και τη Κυριακή (μειον 100 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της διοίκησης δεν θίγει τις αμοιβές των 2.000 υψηλόβαθμων στελεχών, με το σκεπτικό ότι «έδωσαν» και με το παραπάνω το 2010 όταν επιβλήθηκε πλαφόν στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ με συνέπεια αυτές να μειωθούν κατά 30% ως και υψηλότερα. Αυτό είναι και το σημείο που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το Βορρά, με το «Σπάρτακο» να θεωρεί ότι βάσει της πρότασης της διοίκησης, θα υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των 3.500 εργαζομένων μέλη του, αφορά σε υπερωρίες, βάρδιες και ειδικά επιδόματα.

Που είναι η επίσημη ΓΕΝΟΠ ;

Αν και η επίσημη ΓΕΝΟΠ χθες δεν είχε πάρει θέση, (κάνοντας κάποιους να μιλούν ξανά για "Βορείους" και "Νοτίους"), πληροφορίες ανέφεραν ότι ως αργά το βράδυ επιχειρήτο να σχηματίσει μια ενιαία γραμμή με το "Σπάρτακο", διαφωνόντας δηλαδή με τις οριζόνιτες μειώσεις, και ζητώντας σε πρώτη φάση οι περικοπές να είναι πιο ήπιες. Στόχος, είναι το ψαλίδι να μην αφορά τους πρώτους μήνες σε τόσο μεγάλο βαθμό τις υπερωρίες, για την κατάργηση άλλωστε ορισμένων εκ των οποίων απαιτείται νέα συλλογική σύμβαση, αλλά οι περικοπές να είναι χαμηλότερες των 14 εκ. ευρώ. Εφόσον το αίτημα υιοθετηθεί από τη διοίκηση, τότε προφανώς τους μήνες που θα επακολουθήσουν την υπογραφή της σύμβασης, οι περικοπές θα είναι υψηλότερες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου