.

Σπάρτακος: Ευθύνες σε ΓΕΝΟΠ & ΔΕΗ για τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

Συναδέλφισσες –οι
Είναι γνωστό ότι στις 20 Οκτωβρίου 2011 η κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο 4024, κοινώς γνωστό ως ¨πολυνομοσχέδιο¨. Νόμος στον οποίο εμπίπτει και το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, διαλύοντας στην κυριολεξία τους μισθούς των εργαζομένων, αφού καθορίζει μεσοσταθμικό μισθό τα 1.900 € μεικτά.

Από την πρώτη στιγμή στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ δώσαμε τη μάχη μαζί με τη ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να καταφέρουμε να εξαιρέσουμε τη ΔΕΗ από αυτόν τον Νόμο - έκτρωμα και τελικά μέσα από πλείστες δυσκολίες, αυτό που καταφέραμε δυστυχώς, είναι η μισθοδοσία μας να μην υπερβαίνει το 65% της μισθοδοσίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2009.

Πολύ πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να γίνει μείωση της μισθοδοσίας μας κατά 12 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, με έναρξη από την 1/11/2011.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,παρακολουθώντας στενά το θέμα από την στιγμή που ανέκυψε και έχοντας συνεχή ενημέρωση επί αυτού, ήταν σε θέση να αντιληφθεί την τεράστια μείωση που θα είχαν οι μισθοί των εργαζομένων και ζήτησε από τη ΓΕΝΟΠ να καλέσει σε συνεδρίαση τα σωματεία των ενεργειακών κέντρων, προκειμένου να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε πάνω σε βασικές αρχές που θα έχουν εφαρμογή - δυστυχώς για άλλη μια φορά- στους μισθούς μας και μάλιστα με εξουθενωτικές μειώσεις. Σίγουρα θα ήταν μια διαδικασία εξαιρετικά σημαντική, που θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των καταστάσεων με θετικά αποτελέσματα, στην περίπτωση που είχε πραγματοποιηθεί εγκαίρως, χωρίς κωλυσιεργίες και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής, που πλέον είναι ορατά.

Στόχος μας ήταν και είναι:

• Να πληρώσουν όλοι αναλογικά.
• Να αξιολογηθεί η πρώτη γραμμή και οι συνθήκες δουλειάς.
• Να υπάρξει νοικοκύρεμα στις υπερβολές αν και όπου αυτές υπάρχουν.
• Να δοθεί χρόνος για συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς, το σχέδιο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Διοίκηση, δεν έχει σε τίποτε λάβει υπόψη του τις αρχές που έθεσε το συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται στην προχειρότητα, στην αδικία, την αντιπαραγωγική λογική και στη συντριβή των μισθών των εργαζομένων στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, με απώτερο φυσικά στόχο να διαλύσουν τη ΔΕΗ. Να δημιουργήσουν μια ΔΕΗ χωρίς προοπτικές, υποτιμημένη, αδύναμη και ευάλωτη στα συμφέροντα. Το σχέδιο των μειώσεων που θέλει να πραγματοποιήσει η Διοίκηση, είναι όχι μόνο εξουθενωτικό, αλλά και κατάφωρα άδικο, αφού προβλέπει περικοπές κατά 25% στους μισθούς των εργαζομένων σε σταθμούς και ορυχεία και ΜΟΝΟ κατά 8% στις διοικητικές υπηρεσίες στην Αθήνα. Εν κατακλείδι, οι μειώσεις για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στο σύνολό τους αγγίζουν το 46%, τη στιγμή που ο νόμος μιλά για 35 %, ενώ για τους διοικητικούς φθάνουν μόλις το 22%. Περαιτέρω, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό (46%) μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως από την τοπική αγορά.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αντέδρασε άμεσα. Τόσο οι καταλήψεις στους πύργους των ορυχείων όσο και το μπλοκάρισμα της τροφοδοσίας των σταθμών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα η Διοίκηση της ΔΕΗ να αναγκαστεί να μας καλέσει σε συνάντηση, αλλά και η ΓΕΝΟΠ να συγκαλέσει εκτάκτως τη σύσκεψη των σωματείων των ενεργειακών κέντρων την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Στις συναντήσεις μας με τη Διοίκηση της ΔΕΗ αποδείξαμε την τεράστια αδικία που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Στη δε Σύσκεψη με τα σωματεία των ενεργειακών κέντρων, αποφασίσαμε κοινή δράση/αντίδραση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αρθεί αυτή η τερατώδης αδικία.

Συναδέλφισσες -οι

Δυστυχώς: Οι μειώσεις που θα γίνουν τον μήνα Νοέμβριο θα είναι μεγάλες, άδικες και εκτός λογικής.

Δυστυχώς: Με ευθύνη της ΓΕΝΟΠ, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιθώρια αντίδρασης, αφού ούτε και στο διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/11) δεν υιοθετήθηκε η πρόταση μας για κινητοποιήσεις (καταλήψεις), έτσι ώστε να γίνουν προσωρινές μειώσεις αναλογικά και εντός τριμήνου να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας.

Καλούμε τη ΔΕΗ να συναισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους του ενεργειακού κέντρου, έτσι ώστε άμεσα να διορθώσει την τεράστια αδικία. Αδικία σε βάρος εκείνων των εργαζόμενων, που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το συνδικάτο, να ενώσουν τη δύναμη και τη φωνή τους στη δύναμη και τη φωνή του σωματείου, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη μάχη που θα διασφαλίσει τα συμφέροντά μας, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα κατοχυρώσει το μέλλον της περιοχής και θα διατηρήσει τον λιγνίτη στην κορυφαία θέση του ως Εθνικό καύσιμο.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Δεν πρόκειται να υποκύψει στις προθέσεις και στα σχέδιά τους αμαχητί. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συνεχίζει με κινητοποιήσεις και ενημερώσεις, έτσι ώστε το τελικό σχέδιο να διαμορφωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τις περικοπές που από τη πρώτη στιγμή πολεμήσαμε με μένος.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου