.

5 πρεσβείες ζήτησαν σε μετάφραση το ν/σ της Μικρής ΔΕΗ [ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται...]

1Από το energypress...
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση της μικρής ΔΕΗ, που δρομολογείται με το νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ιδιαίτερα μετά και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, οι οποίες ωστόσο δε φαίνεται ότι θα σταματήσουν σε πρώτη φάση την κατάθεση, εντός της εβδομάδας του σχεδίου νόμου στη βουλή, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.

Πάντως τις πρώτες ημέρες μετά την επισημοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον για τις διεργασίες που συντελούνται. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δέχθηκε κρούσεις από 5 πρεσβείες που ζήτησαν το κείμενο του νομοσχεδίου μεταφρασμένο για λογαριασμό των εταιρειών ηλεκτρισμού των χωρών τους. Τα αιτήματα για ενημέρωση προέρχονται από τις πρεσβείες των πλέον ισχυρών οικονομιών ανά τον κόσμο, γεγονός που καταρχάς δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι «αποκλεισμένη» ως πιθανός επενδυτικός προορισμός ακόμη και για μεγάλου μεγέθους επενδύσεις, εκτιμώμενης αξίας αρκετών δις, όπως η περίπτωση της μικρής ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες χώρες που ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις γύρω από τη μικρή ΔΕΗ είναι τρεις ευρωπαϊκές, η Ιταλική, η Γαλλική και η Γερμανική, ενώ εκτός ΕΕ, το κείμενο του νομοσχεδίου μεταφρασμένο ζητήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ και από την Ιαπωνική πρεσβεία.
Σε αντίθεση δηλαδή με εκείνους που θεωρούν ότι η πώληση της μικρής ΔΕΗ δε θα έχει τύχη, φαίνεται ότι στο εξωτερικό υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, θέλουν να έχουν άμεση πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα. Σημειωετέον ότι ειδικά από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες προέρχονται εταιρείες που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην αποκρατικοποίηση: RWE και Eon από τη Γερμανία, EdF και GdF Suez από τη Γαλλία, Enel και Edison από την Ιταλία (σημ. κύριος μέτοχος της Ιταλικής εταιρείας είναι η γαλλική EdF) θεωρούνται ως οι βασικοί παίκτες οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν καταστήσει σαφές ότι εφόσον προχωρήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης, θα δηλώσουν το παρών.
Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού (οι οποίες είχαν πολύ έντονη παρουσία στην ελληνική αγορά τις πρώτες δεκαετίες εξηλεκτρισμού της Ελλάδας) ενώ αντίθετα το αίτημα της ιαπωνικής πρεσβείας εικάζεται ότι μάλλον δε συνδέεται με πραγματικό επενδυτικό, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θεωρείται ως το πιο σύνθετο πολιτικά, οικονομικά και τεχνικά εγχείρημα που έχει ξεκινήσει ποτέ στην Ελλάδα. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης αμέσως μετά την απόσχιση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ από τη μητρική, τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Το μέγεθος της πώλησης προϊδεάζει ότι θα υπάρξουν κινήσεις για το σχηματισμό συνασπισμών από επιχειρηματικά σχήματα τα οποία και θα διεκδικήσουν την απόκτηση της νέας εταιρείας.
Πάντως ένα ρεαλιστικά εφικτό χρονοδιάγραμμα προϊδεάζει ότι η πώληση μπορεί να δρομολογηθεί – εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εμπλοκές πχ δικαστικού χαρακτήρα – σε διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Τα σχήματα
Από ελληνικής πλευράς τα σχήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά και θεωρείται εκ των ουκ άνευ η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για την πώληση (εφόσον βεβαίως προχωρήσει) είναι:
Όμιλος Μυτιληναίος: Με τρεις μονάδες φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο, ο όμιλος κοιτάζει την επόμενη μέρα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Είναι ο μόνος που συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του καναδικού fund Fairfax έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι θα αναζητηθεί η τοποθέτηση σε ένα ακόμη asset της πραγματικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις σε επίπεδο συνεργασιών.
ΓΕΚ Τέρνα: Το σχήμα της μονάδας Ήρων 2 αποτελείται από έναν ευέλικτο εγχώριο ισχυρό παίκτη της κατασκευαστικής και ενεργειακής αγοράς (ΓΕΚ Τέρνα), μια μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία με γνώση των ευρωπαϊκών δομών και κανόνων της αγοράς ενέργειας (Gaz de France Suez) και έναν αραβικό κολοσσό (η Qatar Petroleum είναι ο μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στον κόσμο) και θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση.
Elpedison: Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ μαζί με την ιταλική Edison, συνθέτουν ένα σχήμα που μπορεί να διεκδικήσει τη μικρή ΔΕΗ. Από τα ατού του σχήματος, ο ισχυρός μέτοχος της Edison που δεν είναι άλλος από τη Γαλλική EdF, μια εταιρεία που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για επέκταση στην ελληνική αγορά.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου