.

Όλες οι τελικές αλλαγές στο New Deal του Πολυνομοσχεδίου [Κερδισμένοι με μικρότερες περικοπές στις ταρίφες οι αγρότες]

Από το energypress.gr...

Στους μεγάλους κερδισμένους του New Deal, αναδεικνύονται οι αγρότες-επιχειρηματίες, τα αιτήματα των οποίων βρήκαν ευήκοα ώτα σε βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά τους πίεσαν το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να τους εξαιρέσει εντελώς από τον κανόνα των κλιμακωτών μειώσεων στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών ανάλογα με την περίοδο που αυτά κλείδωσαν ταρίφα, όπως ισχύει για όλα τα άλλα πάρκα.

Στη βασικότερη νομοτεχνική βελτίωση του ΥΠΕΚΑ στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε χθες από τη Βουλή, προβλέπεται ότι για φωτοβολταϊκά έως 100 κιλοβάτ που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες (περίπου 2.500), οι τιμές αποζημίωσης μειώνονται οριζόντια για όλους, κατά 12%, ανεξάρτητα του πότε συνδέθηκαν στο δίκτυο, εφόσον δεν έχουν τύχει ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Σε περίπτωση που είχαν τύχει ενίσχυσης, τότε ισχύουν οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά έως 100 κιλοβατ που προβλέπονται και για τους άλλους επενδυτές.
Καταργείται παράλληλα η αρχική διάταξη που ανέφερε ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές κατά 15% έναντι όλων των άλλων κατηγοριών.
Θυμίζουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, το κούρεμα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά διαμορφωνόταν σε 11% (έναντι 16,5% της δημόσιας διαβούλευσης του ν/σχεδίου του ΥΠΕΚΑ), αλλά σε μεσοσταθμικά επίπεδα. Με άλλα λόγια, για κάποιους αγρότες, ανάλογα με το χρόνο σύνδεσής τους, η μείωση έφτανε ακόμη και το 20%.
Παράλληλα, επιτρέπεται η μεταβίβαση σταθμού που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά μόνο σε άλλον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή προβλεπόταν ότι ότι παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του αγροτικού φωτοβολταϊκού πάρκου αλλά με ταυτόχρονη άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε περίπτωση που ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι αγρότης.
Στα 7 χρόνια η παράταση των συμβάσεων
Αντίθετα απ’ ότι με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, δεν μεταβάλλονται οι μειώσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης (20% αντί για 26% που προέβλεπε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ) και στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (32%-33% από 29,5% του ν/σχεδίου του ΥΠΕΚΑ).
Άλλη σημαντική αλλαγή αφορά στην παράταση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο σύστημα για όλα τα φωτοβολταϊκά (πλην εκείνων των κατηγοριών που γλιτώνουν το κούρεμα) στα 7 χρόνια έναντι 5 ετών του πολυνομοσχεδίου της Παρασκευής (από τα 20 στα 27 χρόνια).
Θυμίζουμε ότι η αγορά της παραγόμενης ενέργειας για το διάστημα αυτό, θα γίνεται έναντι 90 ευρώ η μεγαβατώρα, και όχι έναντι 80 ευρώ της αρχικής πρότασης.
Τέλος, μικρότερο κούρεμα στις ταρίφες επιφύλασσε το τελικό κείμενο τόσο στους σταθμούς ΣΗΘΥΑ όσο επίσης και στα φωτοβολταϊκά του μη διασυνδεδεμένου συστήματος.
Παρότι πάντως είχε προαναγγελθεί από αρμόδια στελέχη, τελικά δεν παρουσιάστηκαν στη Βουλή οι δεσμεύσεις που φέρονται να έχουν αναλάβει οι τράπεζες προς το ΥΠΕΚΑ για συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη και διευκολύνσεις που πρόκειται να προσφέρουν.
Ιδού πως διαμορφώνονται οριστικά οι τιμές αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών, ανά κατηγορία:
(κάντε κλικ στον πίνακα για μεγαλύτερο μέγεθος):
Σειρά έχει τώρα η ΡΑΕ
Το αισθητά μικρότερο κούρεμα έναντι εκείνου που προέβλεπε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, έχει ως αποτέλεσμα από σήμερα 1η Απριλίου να αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 34% το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για όλους τους καταναλωτές.
Εφόσον το ΥΠΕΚΑ στείλει επιστολή στη ΡΑΕ με τα εκτιμώμενα έσοδα από το κούρεμα, εκείνη θα συνεδριάσει, ακόμη και σήμερα, προκειμένου να επαναπροσδιορίσει το ύψος της αύξησης.
Μετά και τις "εκπτώσεις" που έκανε στο κούρεμα, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περίπου 473 εκατ. ευρώ, και τη διαφορά μέχρι να μηδενιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ (550 περίπου εκατ. ευρώ στο τέλος 2013), δηλαδή γύρω στα 77 εκατ. ευρώ, θα την επωμιστούν μέσω των αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ οι καταναλωτές.

Χωρίς πάντως καθόλου κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα των ΑΠΕ έχει υπολογιστεί ότι θα έφτασε στα… 2,65 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014, το ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε να αυξηθεί κατά… 125% (από τα 14,96 ευρώ στα 33,68 ευρώ), σύμφωνα με απόφαση που έχει πάρει εδώ και καιρό η ΡΑΕ, και την οποία τώρα θα επανεξετάσει με βάση τα νέα δεδομένα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου