.

Ενέργεια: αύξηση της ζήτησης μέχρι και 40% ως το 2030


Μέχρι και 40% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ως το 2030, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ανάπτυξης Πολιτικών και Σεναρίων του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συμβουλίου (WEC), Καρλ Ρόουζ, κατά την ομιλία του στις εργασίες του 5ου ενεργειακού διαλόγου νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, το ΙΕΝΕ. Ο κ. Ρόουζ επισήμανε ότι τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο και στις επόμενες δεκαετίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια απαιτεί υψηλότατες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, προϋπολογισμού συγκρίσιμου με αυτόν που θα χρειαζόταν για την αποκατάστασή τους μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Όπως τόνισε μάλιστα, δεδομένου ότι ο λιγνίτης παραμένει ακόμα στο προσκήνιο, πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μετάβαση στις ΑΠΕ.
«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα με ΑΠΕ ή με πυρηνικά και να θεωρούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε μια λειτουργική οικονομία το 2050. Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αντικαταστήσουμε τον λιγνίτη τόσο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ρόουζ, προειδοποιώντας  ότι αν η Ευρώπη δεν αναπτύξει μεθόδους συλλογής και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS), δεν θα τα καταφέρει σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την κλιματική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά πάντως το συγκεκριμένο θέμα, η επικεφαλής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των  Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι αν μέχρι το 2030 δεν διπλασιαστεί η χρήση των ΑΠΕ παγκοσμίως, δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου