.

Καυτό 15ήμερο για την Αγορά Ενέργειας

Πηγή: energia.gr, του Σωτήρη Χιωτάκη

Δύο κυριολεκτικά καυτές εβδομάδες έχουμε μπροστά μας για τα ενεργειακά! Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων ηλεκτρισμού, μετά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, οι αλλαγές στη χονδρεμπορική ενόψει της 5ης ημέρας αναφοράς, η απεμπλοκή έργων ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και το έργο μαμούθ των Iberdrola – Ρόκα στο Αιγαίο, η υπουργική απόφαση για την κατανομή των φωτοβολταϊκών και η Ολομέλεια της ΡΑΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που, τελικά, θα πραγματοποιηθεί μετά την ΔΕΘ, πείθουν για του λόγου το αληθές.

Πραγματικός οργασμός στον ενεργειακό τομέα θα χαρακτηρίσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, με φόντο και την επικείμενη νέα επίσκεψη ελεγκτών της Τρόικας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Μία σειρά μεγάλων ενεργειακών εκκρεμοτήτων πρέπει να διευθετηθούν ή, τουλάχιστον, να δρομολογηθεί η επίλυσή τους κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Θα προσπαθήσουμε να σταχυολογήσουμε τις κυριότερες εξ αυτών:

- Αναδιάρθρωση τιμολογίων της ΔΕΗ: Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energia gr., δεν θα συνεδριάσει, τελικώς, την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά την επόμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Πρόθεση της διοίκησης είναι να μειώσει, πάντα κατά την ίδια πληροφόρηση, κατά 5% έως 6% το προσδοκώμενο για την ΔΕΗ έσοδο, το οποίο προκύπτει από την αναλυτική πρόταση ανά κατηγορία καταναλωτών που έχει υποβάλει η κρατική επιχείρηση. Η αναδιάρθρωση θα επιφέρει αυξήσεις στις χαμηλές και μεσαίες οικιακές καταναλώσεις, στην αγροτική χρήση καθώς και σε ορισμένους βιομηχανικούς πελάτες. Αντίθετα, θα επέλθουν μειώσεις στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές και στους εμπορικούς πελάτες της ΔΕΗ και, με δεδομένο ότι η πρόταση της τελευταίας αναφέρεται σε εντυπωσιακά υψηλές αναπροσαρμογές (λ.χ. έως και 105% στα νοικοκυριά και έως 66% στους αγρότες), οι ανά κατηγορία προτάσεις της ΡΑΕ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

- Απεμπλοκή έργων ΑΠΕ: Μπορεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού να μετατίθεται, ωστόσο οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής υπό τον πρόεδρο δρα Νίκο Βασιλάκο θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί επί τάπητος θα τεθεί η απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων στον χώρο των ΑΠΕ, οι οποίες εκκρεμούν επί σειρά ετών. Όπως πληροφορείται το energia gr., μία εξ αυτών είναι το περίφημο σχέδιο μαμούθ των Iberdrola– Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με αιολικά πάρκα ισχύος 1.800 μεγαβάτ.

- Χονδρεμπορική αγορά: Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι της Τρόικας αλλά και καθώς ως οριστική ημερομηνία της λεγόμενης 5ης ημέρας αναφοράς έχει οριστεί η 23η Σεπτεμβρίου, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου ΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών και ΔΕΣΜΗΕ στη βάση των προτάσεων της ΡΑΕ για τις αλλαγές που θα άρουν τις στρεβλώσεις. Μεταξύ αυτών, οι βασικότερες σχετίζονται με τον συνυπολογισμό του συνόλου του κόστους για δικαιώματα ρύπων στο μεταβλητό κόστος και, άρα, στην Οριακή Τιμή Συστήματος, την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση νερών, πέραν από τις περιπτώσεις υπερχειλίσεων, στην θέσπιση αυστηρών ποινών για την δήλωση ανακριβών στοιχείων ως προς την διαθεσιμότητα των μονάδων καθώς και στην αύξηση της αμοιβής των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των παραγωγών από τα 35.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ στα περίπου 50.000 ευρώ (οι ιδιώτες έχουν ζητήσει 70.000 ευρώ ανά μεγαβάτ). Στις προτάσεις για την χονδρεμπορική, έχει ενταχθεί και η γνωστή προοπτική της εκχώρησης ισχύος (εικονική πώληση) από τις λιγγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ προς τον ιδιωτικό τομέα, ως ισοδύναμου αποτελέσματος αντιστάθμισμα στο αίτημα της Τρόικας για την πώληση εργοστασίων. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια σχετική …άνεση χρόνου – έως το τέλους του έτους – για την διατύπωση της τελικής πρότασης.

- Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων ηλεκτρισμού.Και εδώ υπάρχει άνεση έως τον Μάρτιο του 2011 από το Μνημόνιο – είναι το λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο – αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι ελεγκτές θα ρωτήσουν και θα …ξαναρωτήσουν για τα σχέδια της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο καυτό ζήτημα. Η ΔΕΗ επιμένει στο λεγόμενο μοντέλο ΙΤΟ, το οποίο θα φέρει και πάλι στο εσωτερικό της, ως αυτόνομη νομικά εταιρεία, τον ΔΕΣΜΗΕ και αυτό ήταν σαφές και στο πλαίσιο της σύσκεψης που, όπως πληροφορείται το energia gr., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο. Ωστόσο, η ηγεσία του υΠΕΚΑ προσεγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα η Τρόικα θα δεχόταν ως “πρόοδο” την επανένταξη του διαχειριστή των δικτύων στην ΔΕΗ, έστω και αν το συγκεκριμένο μοντέλο έχει γίνει αποδεκτό, υπό την πίεση 8 συνολικά κρατών, από τις Βρυξέλες, οι οποίες πάντως το 2013 θα περάσουν από κόσκινο τα αποτελέσματα εφαρμογής του ανά χώρα. Με δεδομένο ότι ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός θα δημιουργούσε τεράστια νομικά ζητήματα, αποτελώντας και casus belliγια την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ενδεχομένως μία λύση προς το μοντέλο ISO (το δίκτυο να ανήκει στην ΔΕΗ, αλλά ο Διαχειριστής να είναι πλήρως ανεξάρτητος από αυτήν) να αποτελέσει την τελική προσέγγιση, με την συνδικαλιστική Ομοσπονδία να αντιδρά, πάντως, και σε αυτήν την προοπτική.

- Η κατανομή των φωτοβολταϊκών. Βάσει του νόμου για τις ΑΠΕ, η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει τοποθετηθεί για τις 4 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για προχθές το Σάββατο, οπότε λογικά θα πρέπει να αναμένεται άμεσα, με δεδομένο και το εξωπραγματικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στον αγροτικό τομέα, με συνωστισμούς στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ και με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από αγρότες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου