.

ΣΥΝΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Φ/Β: Το ΥΠΕΚΑ τορπιλίζει και πάλι την αγορά των Φωτοβολταϊκών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ που δημοσιεύτηκε στις 15.09.2010 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που καταλύουν κάθε έννοια ισονομίας μεταξύ των πολιτών και έρχονται ευθέως σε αντίθεση με τον ψηφισθέντα πρόσφατα από το Κοινοβούλιο νόμο για τις ΑΠΕ.
Η πολυαναμενόμενη αυτή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, δημιουργεί νέα σοβαρά
προβλήματα για τη πορεία χιλιάδων επενδύσεων.
Τα προβληματικά σημεία της υπουργικής απόφασης είναι επιγραμματικά τα εξής:
1. Η απόφαση κατανέμει ένα μεγάλο ποσοστό του μεριδίου των φωτοβολταϊκών (34%) κατ’
αποκλειστικότητα σε μία κατηγορία πολιτών (τους αγρότες), σε βάρος των υπολοίπων επενδυτών, παραβιάζοντας ευθέως κάθε κανόνα ανταγωνισμού και τη συνταγματική επιταγή για ισονομία μεταξύ των πολιτών.
Με την απόφαση αυτή, παρέχετε με το πλέον αντισυνταγματικό τρόπο, προνομιακή μεταχείριση και προτεραιότητα σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στερώντας τις όποιες προοπτικές προόδου και επιχειρηματικής επιτυχίας από άλλους επενδυτές, τη στιγμή που όλοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ύφεση και να διασώσουν τις επιχειρήσεις από τα λουκέτα και τους εργαζομένους τους από την ανεργία.
2. Η απόφαση ευνοεί επίσης μια δεύτερη κατηγορία, αυτή των μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι με τη διαδικασία του κατά τα άλλα χρήσιμου fast track, παρακάμπτουν τη διαδικασία και δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο σε βάρος άλλων μικρο-μεσαίων επιχειρηματιών / επενδυτών που είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν.
3. Αποτέλεσμα της προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων είναι πως αδικούνται κατάφωρα
οι υπόλοιποι επιχειρηματίες / επενδυτές, που αποτελούν και την πλειοψηφία όσων ενδιαφέρθηκαν για τα φωτοβολταϊκά. Το εναπομείναν από την άδικη μοιρασιά μερίδιο δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε καν τις εκδοθείσες μέχρι σήμερα άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Οι άδειες παραγωγής και οι εξαιρέσεις που έχει ήδη εκδώσει η ΡΑΕ ανέρχονται σε 1.200
MW και 1.600 MW περίπου αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στη ΔΕΗ τους δύο τελευταίους μήνες με βάση τον πρόσφατο νόμο 3851/2010 προκύπτουν συνολικά 2.800 MW επενδύσεις που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να υλοποιηθούν το αργότερο μέχρι το 2014. Όταν το όριο για το 2014 για την κατηγορία αυτή είναι τα 800 MW (εκ των οποίων 100 MW έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν), γεννάται το ερώτημα τι θα γίνουν οι υπόλοιπες επενδύσεις ισχύος 2.000 MW.
4. Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δημιουργεί από το παράθυρο ένα νέο κλειστό επάγγελμα επιτρέποντας την ίδια στιγμή την εδραίωση συνθηκών παρεμπορίου αδειών, κάτι που υποτίθεται ότι ήθελε να χτυπήσει ο νόμος 3851/2010, μέσα από την ανοιχτή κατάθεση νέων αιτήσεων.
5. Προβλέπεται ότι με μια απλή απόφαση η υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να αναστείλει την αδειοδοτική διαδικασία ακόμη κι αν κάποιος, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και εξόδων, φτάσει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου (δηλαδή την υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔΕΣΜΗΕ).
Για ποιο περιβάλλον επενδυτικής σταθερότητας και διαφάνειας μιλάμε άραγε;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση προβλέπει ότι την εισήγηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος για αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης κάνει η νεοσυσταθείσα στο ΥΠΕΚΑ Υπηρεσία ΑΠΕ, ενώ ο Ν.3851/2010 έδινε την εξουσιοδότηση αυτή στη ΡΑΕ και όχι σε κάποια υπηρεσία του υπουργείου.
Στο ΣΕΦ πιστεύουμε ότι μοναδική διέξοδος για να διορθωθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των φωτοβολταϊκών, όπως αρχικά πρότεινε ο ΣΕΦ μέσα από απλές και ταχείες διαδικασίες για όλους.
Άλλωστε, ο Ν.3851/2010 αναφέρει ξεκάθαρα πως ο εθνικός στόχος είναι η κάλυψη του 40% τουλάχιστον της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ ως το 2020. Αν υπερβούμε το στόχο θα είναι προς το συμφέρον της χώρας και κανείς δεν θα μας κατηγορήσει γι’ αυτό, αντιθέτως θα μας επαινέσει.

Επειδή η απόφαση αυτή δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών και βρίθει αυθαίρετων
– αμφιβόλου συνταγματικότητας ρυθμίσεων, ο ΣΕΦ καλεί την Υπουργό ΠΕΚΑ :
 να την ανακαλέσει άμεσα
 να σεβαστεί τους ισχύοντες νόμους αλλά και την αγωνία των χιλιάδων επενδυτών
που για ακόμη μια φορά βρίσκονται στον αέρα επειδή άλλαξαν για πολλοστή φορά οι κανόνες του παιχνιδιού
 και να συνεργαστεί με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου