.

Αναβάλλεται το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 8-9-10

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ τελικά, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη και η ανακοίνωση από εκεί της κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ και ισχύος άνω των 200 ΜW, έργο το οποίο έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στην αναβολή της επίσκεψης στην περιοχή που εμφανιζόταν ως αρκετά πιθανή μέχρι χθες το πρωί, ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία που θα είναι ο συνεταίρος της ΔΕΗ στο έργο του φωτοβολταϊκού, καθώς επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική απόφαση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. «Απλώς η επίσκεψη δεν βγαίνει στον προγραμματισμό του Πρωθυπουργού», σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ σχετικά με τη δρομολογούμενη συμφωνία σημείωναν «δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, ώστε να αναβληθεί και επισήμως».

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» (27/8/2010), η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο. Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000

στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο, παρότι το θέμα αυτό, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει λήξει. Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να αρχίσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλης στην Ισπανία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου