.

Τέλος εποχής για τους λαμπτήρες των 75W


Η εξοικονόμηση ενέργειας από τις νέες μορφές λαμπτήρων φθάνει το 75% ή και 80%, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι και δεκαπλάσια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Παρελθόν αποτελεί από χθες ο πλέον συνήθης στη χρήση λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt, η παραγωγή και οι εισαγωγές του οποίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παύουν, με τα καταστήματα να καλούνται πλέον να διαθέσουν τα αποθέματά τους.

Ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τύπων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένεται να ανακουφίσουν το πορτοφόλι του, αφού το υψηλό κόστος προμήθειας των λαμπτήρων νέας γενιάς αποσβένυται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Απόσυρση
Πέρσι, τέτοια εποχή, αποσύρθηκε από την αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης 100W, μαζί και οι ματ λαμπτήρες του τύπου, ανεξαρτήτως ισχύος. Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η εξάντληση των αποθεμάτων λαμπτήρων 60W από τα ράφια των καταστημάτων και τον ίδιο μήνα του 2012 θα ακολουθήσουν οι λαμπτήρες των 40W και 25W. Ετσι, θα διαλέγουμε πλέον μεταξύ βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου), συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFL), οι οποίοι είναι και ευρύτερης κατανάλωσης, και διόδων εκπομπής φωτός (LED) οι οποίοι δεν περιέχουν υδράργυρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 20%, έως το 2020, της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας σε σχέση με το σημερινό μοντέλο αναφοράς. Τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι εργαλείο-κλειδί αυτής της κοινοτικής πολιτικής. Η ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης με αποδοτικότερους αναδείχθηκε σε επιδίωξη πρώτης προτεραιότητας, καθώς ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου έως και το ένα πέμπτο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε ένα νοικοκυριό.

Η αναβάθμιση των λαμπτήρων μπορεί να μειώσει έως και 10% με 15% την οικιακή κατανάλωση ρεύματος. Τα οφέλη από τη μετάβαση στις νέες μορφές λαμπτήρων είναι προφανή, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας φθάνει το 75% ή και 80%, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι και δεκαπλάσια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Σε απλούς αριθμούς εκτιμάται ότι η πλήρης κατάργηση των παραδοσιακών γλόμπων θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να εξοικονομεί 40 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως (κάτι που μεταφράζεται στην ετήσια κατανάλωση της Ρουμανίας), που με τη σειρά του σημαίνει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους, αλλά και μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού για κάθε νοικοκυριό μέχρι και 50 ευρώ το χρόνο.

Επιφυλάξεις
Γενικά, υπολογίζεται ότι ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι επιφυλάξεις για θέματα υγείας είχε διατυπώσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Καταναλωτών BEUC κατά την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των λαμπτήρων πυράκτωσης πριν από ένα χρόνο. Τότε είχε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει την προμήθεια λαμπτήρων πυράκτωσης σε όσους υποφέρουν από φωτοευαισθησία, έως ότου υπάρξουν κατάλληλες εναλλακτικές στην αγορά.

Επιπροσθέτως, είχε διατυπώσει ανησυχίες για την αυξομείωση του φωτός από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή και κρίσεις επιληψίας.
Του Τάσου Σαραντή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου