.

Σύλλογος πληττομμένων Μαύρη Πηγή: Επιστολή στο ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας

Προς: ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ/ΤΔΜ Μαυροπηγή 25/09/2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις επισημάνσεις για το ρήγμα στο Δ.Δ. Μαυροπηγής της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Διαχρονικά το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει ασχοληθεί, είτε αυτοβούλως, είτε ικανοποιώντας αιτήματά μας, με την ανάπτυξη των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., στην κτηματική περιοχή του Δ.Δ. Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας. Η ενασχόλησή του είχε να κάνει τόσο με την αξιολόγηση των ΜΠΕ, όσο και με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο γνωμοδοτήσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Για μία ακόμη φορά όπως και στο παρελθόν, πιστεύουμε πως είναι καίριες οι επισημάνσεις του και θα πρέπει να προβληματίσουν τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο σύλλογος μας εκπροσωπώντας τα μέλη του δηλώνει ότι αξία θα έχουν τα όποια ευρήματα των διαφορετικών φορέων που ερευνούν την εξέλιξη του φαινομένου, από τη στιγμή που θα ενημερώνουν τους κατοίκους και δε θα είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει δυσπιστία και γόνιμο κλίμα για να δημιουργηθεί πανικός. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι ο συντονισμός όλων των επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο. Πρόβλημα στο συγκεκριμένο συντονισμό μας επισήμανε και το ΙΓΜΕ με επιστολή του, στο πλαίσιο απάντησης έγγραφων ερωτημάτων που του απευθύναμε.

Η εμφάνιση του ρήγματος συνιστά εκτός από προβληματική και επικίνδυνη τη συνύπαρξη οικισμού και ορυχείου. Αξιοσημείωτο θεωρούμε ότι ακόμα και στην πρόσφατη ΜΠΕ που πέρασε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, μετά την αρχική εμφάνιση του ρήγματος, το καλοκαίρι, οι μελετητές δεν ενημερώθηκαν και δεν ασχολήθηκαν με την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του οικισμού, συνεπεία της ενεργοποίησης των πολλών ρηγμάτων στην περιοχή από την επέκταση του ορυχείου. Σημαντικός είναι ο κίνδυνος επίσης και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργολάβων της, όταν αναγκάζονται να εργάζονται εκτός κανόνων ασφαλείας όπως επισήμανε η ΕΜΒΕ. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν εντάσεις στις σχέσεις εργαζομένων και κατοίκων χωρίς να ευθύνεται καμία από τις δύο μεριές. Η μόνιμη και οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη του οικισμού και του ορυχείου είναι η άμεση μετεγκατάσταση του πρώτου.

Τέλος δηλώνουμε ότι η αμερόληπτη και αξιόπιστη επιστημονική ενασχόληση του ΤΕΕ/ΤΔΜ τιμά τον ρόλο του και καλύπτει κενά που υπάρχουν σε ένα τόσο και τεχνικά σύνθετο θέμα, όπως είναι η ανάπτυξη ενός ορυχείου αυτής της κλίμακας. Ελπίζουμε να παρακολουθείτε το θέμα και να μας ενημερώνετε για ό,τι θεωρείτε σημαντικό.

Ευχαριστούμε Θερμά.

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου