.

Σπάρτακος: Θέσεις – προτάσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ )


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ                                                     Ημερ.: 17-09-2010           
                                                                                         Αριθ. Πρωτ.: 4293
                                                                                                                             
Θέμα : Θέσεις – προτάσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ )

Συνάδελφοι
     Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ θέλοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση του εξωδίκου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ, σας καταθέτει τις δικές του προτάσεις, όπως άλλωστε μας έχει ζητηθεί, για διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε., προκειμένου να επιλυθούν τα χρόνια οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και θεσμικά προβλήματα.
     Έτσι, μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση των αντεργατικών νόμων 3833/10 και 3845/10, που στην ουσία καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα κεκτημένα δεκαετιών του Εργατικού κινήματος, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ.
ΘΕΣΜΙΚΑ
-       Στα πλαίσια της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαρκή επιβεβαίωση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με το 51% των μετοχών στην κυριότητα του κράτους.
-       ΑΜΕΣΗ απόσυρση όλων των σχεδίων και πολιτικών, που θα οδηγήσουν στην συρρίκνωση, στον διαμελισμό και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
-       Την περαιτέρω ισχυροποίηση και ανάπτυξη της ΔΕΗ Α.Ε. στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
-        Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), από την οποία η ΔΕΗ ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
-       Την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και την στήριξη του λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο, καθώς και της λιγνιτικής Kwh.
-      Την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V.
-       Την ΑΜΕΣΗ έκδοση των ΦΕΚ για την μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.
-       Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επαναπροκήρυξη της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα ΜΕΛΙΤΗ II, ως νέα ισχύ.
-       Σε αντιστάθμισμα της απόσυρσης 10 λιγνιτικών μονάδων της περιοχής μετά το 2019 που επιβάλλει η οδηγία 2008/1/ΕΚ για τους βιομηχανικούς ρύπους, είναι απαραίτητο η ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στον σχεδιασμό για την κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, του ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ VIκαι του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΙΙΙ, συνολικής ισχύος 1000 mwπερίπου.  
-       Την άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων από τους Διαγωνισμούς που εκκρεμούν, για να αντιμετωπιστούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της Επιχείρησης.
-       Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για πρόσληψη 2000 νέων θέσεων εργασίας τεχνικού προσωπικού μόνο για το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο.
-      Τον περιορισμό των εργολαβιών στις απόλυτα αναγκαίες με ¨πρότυπα δεσμευτικά συμβόλαια¨ και τον συνεχή έλεγχο για να αποφεύγονται προβλήματα με τους εργαζόμενους των εργολάβων (αναδόχων).
-       Την αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων σε σχέση με την απονομή ISO14001 στα Ορυχεία και στους Σταθμούς του ΛΚΔΜ και από τους εργολάβους.
-       Την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας σε όλες τις εργασίες συντήρησης και λειτουργίας, με σαφείς οδηγίες.
-       Την βελτίωση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και των συνθηκών εργασίας.
-       Την κατοχύρωση επαγγελματικής ασθένειας και την εξίσωσή της με το εργατικό ατύχημα.
-       Την μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα στους εργαζόμενους των Ορυχείων ή τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας με αποδοχές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (2007), ότι η χώρα μας παραβιάζει καταρχήν το άρθρο 11 (Δικαίωμα για προστασία της Υγείας) και το άρθρο 2§4 (Δικαίωμα για Δίκαιες Συνθήκες Εργασίας) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (2008).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων 3655/08 και 3863/10 που διαλύουν τον Ασφαλιστικό μας φορέα, ΟΑΠ/ΔΕΗ.
  • Ένταξη στον κανονισμό ΥΒΑΕ των εργαζομένων στα δίκτυα διανομής, καθώς και των χώρων του προσωπικού της ΔΕΗ που εργάζεται στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, ανεξάρτητα από ειδικότητα (π.χ. νοσηλεύτριες-ες φύλακες, διοικητικοί, καθαρίστριες κ.ά.) ή να δοθεί Bonus αναγνώρισης ειδικών συνθηκών εργασίας με προσαύξηση του χρόνου εργασίας.
  • Απόδοση μέρους του εφάπαξ στους μισθωτούς, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Απρόσκοπτη και πλήρης λειτουργία των Πολυιατρείων Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Λειτουργία Πολυιατρείων στη Φλώρινα.
·         Λειτουργία Παιδικών Σταθμών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη κλπ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν 350 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς Σταθμούς και η ΔΕΗ ΑΕ να τους χορηγεί επίδομα 90 ευρώ, όταν το κόστος για την λειτουργία των βρεφονηπιακών Σταθμών σε Αθήνα και Πτολεμαΐδα ξεπερνά τα 6.000.000 ευρώ τον χρόνο. (Άνιση μεταχείριση).    ·         Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Οι μισθωτοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τη 1.1.2010, υπολείπονται κατά 140 ευρώ μηνιαίως στη σύνταξη και κατά 4.500 ευρώ στο εφάπαξ από αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στις 31.12.09, αφού εκτός από την επιβολή του ΛΑΦΚΑ σε αμφότερους, οι πρώτοι υπέστησαν και μειώσεις στις αποδοχές, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη.    

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
-       Άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων 3833/10 και 3845/10 που επέβαλλαν περικοπές μισθών, δώρων, επιδομάτων αδείας, παρακράτηση δεδουλευμένων υπερωριών (πλαφόν).
     Επιπρόσθετα η νέα ΕΣΣΕ πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης και να υπηρετεί τις ανάγκες και την προοπτική του νέου μισθολογίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή των υπόλοιπων 2 δόσεων από την ΕΣΣΕ του 2003. Άλλωστε η τεράστια κερδοφορία της Επιχείρησης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα χρήσης του 2009 και Α εξαμήνου 2010, αυτό επιβάλλουν.
     Με βάση την παρ.2 της ΕΣΣΕ 2006 και την ΕΣΣΕ 2008-2009 για την καταβολή 25εκ. ευρώ για τον ορθολογισμό-διαμόρφωση των ειδικών επιδομάτων, ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας και τη βαρύτητα της θέσης, προτείνουμε και διεκδικούμε:
- Τον διαχωρισμό του επιδόματος που χορηγείται στο προσωπικό ΚΣΠ – ΑΣΠ και Λιγ/χείων, που ανέρχεται σε ποσοστό 40% σε:
Α) Επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε ποσοστό 15%, το οποίο θα περιλαμβάνεται στις πάγιες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στο εδ.2 της παρ.4 του άρθρου 8 του Νόμου 4491/66 για τον υπολογισμό της σύνταξης στο παραπάνω προσωπικό. Είναι άδικο το παραπάνω προσωπικό να καταβάλλει μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές και να υπολείπεται στην σύνταξη κατά 15%.
Β) Επίδομα ΚΣΠ – ΑΣΠ και Λιγ/χείων σε ποσοστό 25% και την επέκτασή του σε όλο το προσωπικό των Σταθμών και των Ορυχείων (εργάτες – φύλακες – καθαρίστριες κ.ά)
Ø  Υπολογισμός του επιδόματος Ανθυγιεινής εργασίας στη βάση του Μ.Κ. 1Α.
-       Επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου της ΕΣΣΕ 1985, αναπροσαρμοσμένο και σε όλους τους μισθωτούς του Ν. Φλώρινας.
-       Επέκταση του επιδόματος επικινδύνου εργασίας από μέση και υψηλή τάση 15% στους μισθωτούς των Σταθμών και των Ορυχείων της κατηγορίας Τ4/Α, Τ4/Β, Τ4/Γ και στους Τ3 ΚΑΙ Τ1, οι οποίοι εργάζονται από κοινού με τους παραπάνω τεχνίτες σε συνεργεία επί τόπου των έργων.
-       Αναπροσαρμογή του επιδόματος στάθμης σπουδών και μείωση της διαφοράς μεταξύ της βασικής, μέσης, ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
-       Επέκταση του επιδόματος ευθύνης μέχρι τη στάθμη του αρχιτεχνίτη.
-       Άνοιγμα των τερματικών κλιμακίων όλων των μισθωτών, όλων των κατηγοριών. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης επιβάλλει την παραμονή των μισθωτών στην επιχείρηση για επιπλέον 5 χρόνια. Κατά συνέπεια, η διεύρυνση των μισθολογικών κλιμακίων είναι απαραίτητη. Ειδικότερα στους μισθωτούς της κατηγορίας ΓΥ3, στους  Φύλακες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στην εργασία για 40 χρόνια, καθηλωμένοι στο 3 μισθολογικό κλιμάκιο. Ομοίως αναπροσαρμογή και για το χρονοεπίδομα.      
-       Καταβολή και επέκταση του επιδόματος Η/Υ σε όλους τους εργαζόμενους, κατ’ αποκλειστικότητα μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής.
-       Αύξηση του επιδόματος νυχτερινής εργασίας από 40% σε 50%.
-       Επέκταση του επιδόματος χειριστών 20% και στους χειριστές των κοντρόλ των ΑΗΣ ΚΑΙ ΥΗΣ, καθώς και στους χειριστές της κατηγορίας Τ4 μηχ/των τεχνικών έργων στους Σταθμούς Παραγωγής (ΕΣΣΕ 1998, παρ.4Α ).
Συνάδελφοι 
     Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ καταθέτει τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων – μελών του, τα οποία θα υπερασπίσει σε κάθε δημόσιο και θεσμικό διάλογο και εκτιμά πως υπάρχει κάθε δυνατότητα υλοποίησης των προαναφερθέντων.
    

       Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

                Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας


          Γιώργος  Αδαμίδης                                                Κων/νος Βασιλειάδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου