.

Επενδύστε σε στέγες και χωράφια

Αναδημοσίευση: Το Βήμα

Σε νέο πυρετό του χρυσού εξελίσσονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς χιλιάδες Ελληνες σπεύδουν να επενδύσουν στον εν λόγω κλάδο, έχοντας ως «καρότο» την παχυλή πριμοδότηση της ΔΕΗ. Στις εξειδικευμένες επιχειρήσεις, στις τράπεζες αλλά και στις εταιρείες συμβούλων επικρατεί αναβρασμός, όπως άλλωστε και στην ύπαιθρο όπου οι αγρότες κάνουν ουρές έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυό της και να καταστούν παραγωγοί ενέργειας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η πλειονότητα των δανείων που ζητούν οι πελάτες τους αφορούν πλέον την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και αυτό διότι, άμα τη υπογραφή της σύμβασης, το παραγόμενο ρεύμα πωλείται απευθείας στη ΔΕΗ σε ιδιαίτερα καλή τιμή, με αποτέλεσμα να αποπληρώνεται αυτομάτως η δόση του δανείου αλλά και να υπάρχει κέρδος για τον επενδυτή.

Η συγκυρία για όσους επιδιώκουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά είναι ευνοϊκή, καθώς η ΔΕΗ για 25 χρόνια θα αγοράζει το ρεύμα από τους παραγωγούς που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ως το 2011 στην τιμή του 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα, την ίδια στιγμή που πουλάει το δικό της με 0,12 την κιλοβατώρα. Μάλιστα, η τιμή αγοράς θα προσαρμόζεται στο 25% του ετήσιου προϋπολογισμού κάθε χρόνο, ενώ το εισόδημα που θα προκύπτει δεν θα φορολογείται. Ετσι, εκτιμάται ότι οι ιδιώτες που θα προχωρήσουν στην εν λόγω επένδυση θα έχουν αποσβέσει τα ποσά σε περίπου πέντε χρόνια, ενώ τα ετήσια έσοδα μπορεί να φτάσουν, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ως και τα 7.500 ευρώ.

«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»
Απευθύνεται τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και στις μικρές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας - και των νησιών που συνδέονται με το κυρίως δίκτυο- που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 κιλοβάτ (ΚW) σε δώμα ή σε στέγη κτιρίου. Τα απαιτούμενα κεφάλαια εκτιμώνται περίπου σε 3.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Δηλαδή θα απαιτηθούν περίπου 30.000 ευρώ για το όριο των 10 ΚW. Αν δεν αλλάξει κάτι στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, τα έσοδα είναι εγγυημένα για 25 χρόνια. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και σε κοινόχρηστο χώρο, όπως η ταράτσα της πολυκατοικίας, με κάποιους περιορισμούς.

Η παραγόμενη ενέργεια πωλείται εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, δίχως να αλλάζει κάτι στην αγορά του ρεύματος εκ μέρους του παραγωγού. Αυτό σημαίνει ότι αν φερ΄ ειπείν η αξία της παραγόμενης ενέργειας φτάνει τα 250 ευρώ και ο λογαριασμός του ρεύματος τα 150 ευρώ, η ΔΕΗ επιστρέφει τη διαφορά, δηλαδή τα 100 ευρώ. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν χρειάζεται να γίνει έναρξη επαγγέλματος ή να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία. Αντίθετα, ο παραγωγός δικαιούται έκπτωση δαπανών της τάξεως του 20% για την εγκατάσταση του συστήματος.

Οι πολεοδομικοί περιορισμοί είναι μικροί και το μόνο που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το πάνελ μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο, καθώς εξαιρείται η απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και άλλων κατασκευών.

Στα χωράφια
Αν και σήμερα αναμένεται να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη ΔΕΗ από τους αγρότες, είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση. Σε αντίθεση με τις στέγες των σπιτιών, στα χωράφια της υπαίθρου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η εγκατάσταση επιτρέπεται και σε γήπεδα περιοχών εκτός σχεδίου, ανεξαρτήτως της παραγομένης ισχύος. Επίσης, δεν απαιτείται τα γήπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, όπως ο στυλίσκος μετρητής της ΔΕΗ, ο οικίσκος ηλεκτρονικού εξοπλισμού των συστημάτων, η περίφραξη της εγκατάστασης κτλ. Τα φωτοβολταϊκά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε κάλυψη το 60% της συνολικής επιφάνειας του γηπέδου. Σε περίπτωση ανέγερσης και άλλων δομικών κατασκευών, αυτές θα συνυπολογιστούν στο παραπάνω ποσοστό κάλυψης, ενώ θα ισχύσουν οι προβλεπόμενοι πολεοδομικοί περιορισμοί. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εγκαταστάσεων και των συστημάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2,5 μέτρα. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η απόδειξη της κυριότητας ή της νόμιμης κατοχής του γηπέδου, καθώς και της συμφωνίας του συνόλου των τυχόν συνιδιοκτητών.

Σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ανεξαρτήτως ισχύος που δεν εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και ηλιακών συστημάτων ψύξης ή θέρμανσης χώρου, απαιτείται η συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

Η ώρα της επιβράβευσης για τον πρώτο της Αττικής!
Σε λίγες ημέρες ο 30χρονος μηχανολόγος-μηχανικός κ. Ι. Κοτάκης (φωτογραφία) θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που θα βραβευθούν στο Green Design Festival για τις πρωτοβουλίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό διότι ο μηχανολόγος, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ΑΠΕ, είναι ο πρώτος στον Νομό Αττικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και «έντυσε» την κατοικία του με φωτοβολταϊκές γεννήτριες. Ο κ. Κοτάκης αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία τα οποία ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί. «Ο κόσμος δεν ξέρει ότι το κόστος του ρεύματος θα αυξηθεί λόγω των προστίμωνπου προβλέπονται από τον εναρμονισμό με τα πρότυπα της Συνθήκης του Κιότο και την εμπορία των ρύπων. Αυτή η εξέλιξη είναι που θα ανεβάσει ραγδαία τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τη ρύπανση του περιβάλλοντος θα αρχίσουμε να την πληρώνουμε» σχολιάζει. «Με τη χρήση των ΑΠΕ θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.O κόσμος όμως δεν το ξέρει ακόμη και φοβάται» τονίζει και προσθέτει τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Η εγκατάστασή τους εξοικονομεί πόρους, παρέχει οικονομικό κίνητρο και όφελος για τον οικιακό πάροχο. Και αυτό γιατί η ΔΕΗ πουλάει ρεύμα αντί 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν ο οικιακός παραγωγός πουλάει στη ΔΕΗ με 0,55!Ετσι, ο παραγωγός εισπράττει τη διαφορά με τον λογαριασμό» τονίζει.


ΤΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1 Ιδιώτης με στέγη 100 τ.μ.

Στις κεραμοσκεπές απαιτούνται λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ. Ετσι, θεωρητικά, σε μια στέγη 100 τ.μ. μπορούν να εγκατασταθούν από 7 ως και 10 ΚW που είναι και το όριο για τους οικιακούς χρήστες. Εστω ότι ο παραγωγός εγκαθιστά και τα 10 ΚW. Σε ολόκληρη τη χρονιά το φωτοβολταϊκό του σύστημα θα παράγει περί τις 11.150-

14.500 κιλοβατώρες, ενέργεια που θα αγοραστεί από τη ΔΕΗ αντί 6.132-7.975 ευρώ. Ετσι από τον συμψηφισμό με την κατανάλωση που έκανε ο παραγωγός από το ρεύμα της ΔΕΗ θα προκύψει και το κέρδος του.


2 Ιδιώτης με δώμα (ταράτσα) 100 τ.μ
Κρατά 10 τ.μ. ελεύθερα γύρω από το στηθαίο του δώματος για λόγους ασφαλείας και του απομένουν 90 τ.μ. Σε αυτό το εμβαδόν υπολογίζεται ότι μπορεί να εγκαταστήσει περίπου 6-7 ΚW. Ολο το παραγόμενο ρεύμα διοχετεύεται προς το δίκτυο της ΔΕΗ. Θεωρητικά αν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει περί τις 1.150-

1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ τη χρονιά και στο δώμα υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ισχύος 6 κιλοβάτ, τότε προκύπτει συνολική παραγωγή από 6.900 ως 8.700 κιλοβατώρες. Ετσι η ΔΕΗ θα αγοράσει το ρεύμα από τον παραγωγό μεταξύ 3.795-4.785 ευρώ, ποσόν που συμψηφίζεται με την κατανάλωση του ρεύματος που έχει κάνει. Από εκεί προκύπτει και το κέρδος του παραγωγού.

3 Αγρότης με γήπεδο 10 στρεμμάτων
Σύμφωνα με τον νόμο, ο παραγωγός μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκές γεννήτριες στο 60% του συνολικού εμβαδού. Ετσι έχει άμεσα αξιοποιήσιμα 6 στρέμματα, στα οποία μπορεί να εγκαταστήσει περί τα 400 ΚW, μια επένδυση που θα του στοιχίσει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Η ετήσια παραγωγή του θα κυμαίνεται μεταξύ 460-580 μεγαβάτ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια αντί 0,45 ευρώ/κιλοβατώρα (τρέχουσες τιμές). Ετσι τα έσοδά του από τη ΔΕΗ θα κυμαίνονται μεταξύ 207.000-261.000 ευρώ ετησίως. Η απόσβεση της επένδυσής του θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε έξι χρόνια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου