.

Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο στο Αλιβέρι

Αναδημοσίευση: Αυγή

Σε δημιουργία Πράσινου Ενεργειακού Κέντρου και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Αλιβερίου φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του προέδρου της ΔΕΗ, Α. Ζερβού και του Συλλόγου Περιβάλλοντος Αλιβερίου - Περιχώρων, παρουσία εκπροσώπου της Greenpeace.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος έθεσε μια σειρά από αιτήματα στη ΔΕΗ, επικαλούμενος την προσφορά της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου στην ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία 60 χρόνια μέσω των κοιτασμάτων λιγνίτη, του λιμανιού και του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Προστασίας Αλιβερίου ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ολοκλήρωση της μονάδας φυσικού αερίου και πιθανή κατασκευή και νέας μονάδας, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 50 MW στις εκτάσεις του ορυχείου, μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα στα Μανίκια, αιολικό πάρκο και αναβάθμιση του Κλιμακίου Μεταλλικών Κατασκευών σε Τεχνική Υποστηρικτική Βάση της παραγωγής ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθώς και τη δημιουργία εκπαιδευτικής μονάδας για τις ΑΠΕ. Οι περισσότερες από τις προτάσεις περιλαμβάνονται σε μελέτη για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής του Αλιβερίου.
Ο Α. Ζερβός υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο 80 MW και να προβλεφθεί στη χωροθέτηση χώρος για πιθανή εγκατάσταση νέας μονάδας φυσικού αερίου, ενώ ενημέρωσε ότι θα επιταχυνθούν οι ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το υδροηλεκτρικό φράγμα στα Μανίκια.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις υπόλοιπες προτάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο ίδρυσης ενός τεχνολογικού πάρκου. Η ΔΕΗ προχωρά ακόμα στην αποξήλωση των παλιών μονάδων από τον αμίαντο και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι κάτοικοι του Αλιβερίου.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Περιβάλλοντος έβαλε ακόμα στο πλαίσιο της συνάντησης τα ζητήματα της εκπόνησης μιας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή που θα προσδιόριζε το σημερινό επίπεδο ρύπανσης και τους φορείς δημιουργίας της, μαζί με τη φέρουσα ικανότητά της περιοχής σε περαιτέρω ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας. Επίσης την εκπόνηση μιας επιδημιολογικής μελέτης, καθώς και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου σταθμού παρατήρησης της ρύπανσης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από τον Α. Ζερβό, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Γ. Κοπανάκης, οι Γ. Λαγανάς και Ν. Στουπής εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Αλιβερίου, καθώς κι ο Δ. Ιμπραήμ από την Greenpeace

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου