ΔΕΗ: Η ΡΑΕ "ψαλιδίζει" τις αυξήσεις της
Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία
Τα νέα τιμολόγια, εξάλλου, δεν είναι άμεσης εφαρμογής ως προς το ύψος τους, καθώς το Μνημόνιο αφήνει περιθώριο προσαρμογής τριών ετών για να περάσει σταδιακά το νέο σύστημα
Tην ερχόμενη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για να γνωμοδοτήσει για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα «ψαλιδίζει» γύρω στο 5%-10% τις αυξήσεις που έχει ζητήσει η ΔΕΗ για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50% για τα νοικοκυριά, αλλά και τις μειώσεις για κάποιες άλλες ομάδες όπως οι έμποροι. Ταυτόχρονα θα αφήνει το περιθώριο στην υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να περικόψει τις αυξήσεις.
Τιμολόγια
Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ, διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, αφορά στη συνένωση των 32 διαφορετικών τιμολογίων που έχει σήμερα η επιχέιρηση σε 13 κατά τρόπο τέτοιο που κάθε κατηγορία να ενσωματώνει το κόστος της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Στόχος είναι να σταματήσουν οι στραυροειδείς επιδοτήσεις ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες, καθώς μέχρι σήμερα ορισμένες ομάδες π.χ. οι έμποροι είχαν υψηλότερες χρεώσεις ρεύματος αντισταθμίζοντας τις απώλειες που θα είχε η ΔΕΗ από τα φθηνότερα τιμολόγια των αγροτών, ή των νοικοκυριών με χαμηλές καταναλώσεις.
Παρ' ότι, το τελικό έσοδο για τη ΔΕΗ παραμένει το ίδιο, καθώς στο στάδιο αυτό τα νέα τιμολόγια δεν περιλαμβάνουν ανατιμήσεις λόγω καυσίμων, πληθωρισμού κ.λπ., για πολλές κατηγορίες ο «εξορθολογισμός» θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις. Για τα νοικοκυριά για παράδειγμα το νέο μοντέλο μπορεί να δώσει αύξηση 50% στις χαμηλές καταναλώσεις ως 800 Kwh, από 7,5% ως 15% για τις μεσαίες, 10%-20% στα αγροτικά, 10% στα βιομηχανικά κ.λπ.
Θα επιφέρει όμως και μειώσεις στα εμπορικά, που δεν θα είναι όμως της τάξης του 20%, όπως έχει ζητήσει η ΔΕΗ, καθώς και εκπτώσεις στις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις. Τα νέα τιμολόγια, εξάλλου, δεν είναι αμέσου εφαρμογής ως προς το ύψος τους, καθώς το Μνημόνιο αφήνει περιθώριο προσαρμογής 3 ετών για να περάσει σταδιακά το νέο σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να εφαρμόσει οπισθοβαρή πολιτική, να αφήσει δηλαδή για το 2012-2013 τις μεγάλες αυξήσεις και να προχωρήσει για το 2011 με όσο το δυνατόν πιο χαμηλές αυξήσεις γίνεται. «Θυματα» αυτής της προσέγγισης θα είναι οι έμποροι, για τους οποίους οι μειώσεις το 2011 δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο αναμένουν, αφού για λόγους ανταγωνισμού και ισορροπίας η μείωση θα πρέπει να είναι εξίσου σταδικακή με τις αυξήσεις.
Κίνδυνος
Η οπισθοβαρής προσέγγιση εγκυμονεί τον κίνδυνο για αυξήσεις -μαμούθ το 2013, που μπορεί να είναι και εκλογική χρονιά. Οι αυξήσεις τότε θα είναι μεγάλες, όχι μόνον λόγω του εξορθολογισμού, αλλά και του κόστους των ρύπων που θα εκτιναχθεί, αφού από το 2013 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία της Ε.Ε. που υποχρεώνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για το σύνολο του CO 2 που εκλύουν και όχι μόνον, όταν ξεπερνούν το πλαφόν που τους έχει κατανεμηθεί, όπως ισχύει σήμερα. Αλλη σημαντική παράμετρος βέβαια είναι το κόστος καυσίμων και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων.
Χθες οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ και Μ. Κριτσωτάκης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, χαρακτηρίζοντας υπέρογκες, καθώς και επικίνδυνες και καταστροφικές για την κοινωνική συνοχή.
Δημοσίευση σχολίου