.

Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία, 19.09.2010

Φωτιές που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΔΕΗ η διοικητική κόντρα με φόντο μια πολλαπλώς αμφισβητούμενη εξαγορά έξι αιολικών πάρκων από την BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διαφωνούν για τα «πάρκα».
Το θέμα πηγαινοέρχεται εδώ και τρεις μήνες από το ένα διοικητικό συμβούλιο στο άλλο, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ακόμη την οριστική έγκριση καθώς διατυπώνονται ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο τίμημα που καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στον επιχειρηματία αλλά και τη σκοπιμότητα της επένδυσης.

Αντιδράσεις για την επένδυση

Τους δύο πόλους της κόντρας συνθέτουν από τη μια ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, που με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών του δ.σ. φέρεται να προωθεί την έγκριση της εξαγοράς -έπειτα από την αρχική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και μέλους της διοίκησης του ΚΑΠΕ, Γ. Τσιπουρίδη (διπλή ιδιότητα που προκαλεί αντιδράσεις)- και από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Απ. Μπαράτσης, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του για την επένδυση θεωρώντας υπερβολικό το κόστος που θα καταβάλει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προς τα έξω η διαφωνία κορυφής εμφανίζεται ως μάχη μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ εκείνων που επιδώκουν να προωθήσουν τις επενδύσεις της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές και εκείνων που έχουν αντίθετη άποψη. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η υπόθεση, πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, φαίνεται να «διαπνέεται» και από πολιτικά-κομματικά κίνητρα.

Η ίδια η ΔΕΗ, πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπόθεση υποστηρίζει ότι «οι προσωπικές σχέσεις των μελών της ανώτατης διοικητικής ομάδας της ήταν και παραμένουν άριστες και η όποια τυχόν διαφορετική τοποθέτηση σε επιμέρους θέματα είναι δείγμα ελεύθερης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων».

Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού Δημήτρης Καραγκουλές έχει εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία της ΔΕΗ ώστε να της πουλήσει έναντι συνολικού τιμήματος έως 47,1 εκατ. ευρώ πέντε εταιρείες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους χαρτοφυλάκιο με:

* Τρία έτοιμα και σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 26,65 MW, τα οποία αποτιμήθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ και φέρουν δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ.

* Τρεις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, οι οποίες αποτιμήθηκαν προς 27,5 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξή τους η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,8 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια και να δανειστεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ.

Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων

Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον προβλέπται από τη σύμβαση ότι θα λάβει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την επίβλεψη της κατασκευής των τριών πάρκων, ενώ θα πληρωθεί και για τις υπηρεσίες συντήρησης που θα παρέχει για μία δεκαετία. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να συνεισφέρει 18,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου και να αναλάβει άλλα 56,25 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ σε 102,2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τρία πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, η BCI εμφανίζεται να έχει ξοδέψει περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τριπλάσιο τίμημα 17,3 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου