.

«Ελιγμός» Ε. Βενιζέλου για τη ΔΕΗ

Aπό την express.gr...

Η OPIΣTIKOΠOIHΣH του θεσμικού πλαισίου της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα προηγηθεί οποιασδήποτε κίνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή. «Είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως η επιλογή για τη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει: «Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ, που πρέπει βεβαίως να αξιοποιηθεί, χωρίς να έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου; Δεν γίνεται».

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο το τρίτο ευρωπαϊκό ενεργειακό πακέτο ώστε να υπάρχει εγγύηση της «ασφάλειας δικαίου» για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αγορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη καταρτιστεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη. Ωστόσο η πολιτική ρευστότητα του τελευταίου διαστήματος αλλά και η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου είχαν ως αποτέλεσμα οι σχετικές διαδικασίες να παγώσουν προσωρινά, αν και ο νέος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του έχει δηλώσει ότι μελετά το νομοσχέδιο που βρήκε στο συρτάρι του υπουργείου του και σύντομα θα το καταθέσει στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, χθες μετά από εννέα αναβολές έκλεισε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα με την κατάθεση δύο προσφορών από τις κοινοπραξίες της γαλλικής Alstom με τους ομίλους Μυτιληναίου και Κοπελούζου και της ιαπωνικής Hitachi με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη γερμανική Babcock. Πρόκειται για μια σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, με υψηλή απόδοση, ισχύος 550-660 MW. Η ένταξη της νέας αυτής μονάδας στο σύστημα προβλέπεται για τις αρχές του 2015.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου