.

ΚΕΔΚΕ: Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων στις 4 Μαϊου εάν δεν αντιμετωπιστούν οικονομικά θέματα

Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίασή του, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.

Ειδικότερα στις 4 Μαΐου, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, εάν δεν έχουν αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστεί η ημερομηνία κλεισίματος καθώς και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι δραματική. Μεγάλος είναι ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, αφού η δόση - δωδεκατημόριο της κρατικής τους επιχορήγησης για το μήνα Απρίλιο είναι άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.

Εκτός όμως της καθυστέρησης της απόδοσης της δόσης του Απρίλη , οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκ.ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ύψους 4 δις ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Π.Δ. για την ενεργοποίησή του χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Οι ανησυχίες των αιρετών για τα οικονομικά των δήμων αυξάνονται και ενόψει της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 -2014. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν ξεκινήσει για την περίοδο 2011-2013 περικοπές της τάξης των 3 δις και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέα περικοπή ενός επιπλέον δις ευρώ. Να σημειωθεί τέλος, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ενημερωθεί για όλα όσα προγραμματίζονται από την κυβέρνηση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου