Ελληνες οπαδοί της πυρηνικής ενέργειας
Από την Ελευθεροτυπία...
Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη ραδιενεργό ρύπανση στη Φουκουσίμα να επεκτείνεται και τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης να εξισώνεται με αυτή του Τσέρνομπιλ, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να βλέπουν ως μαγική λύση απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα και τις κλιματικές αλλαγές την πυρηνική ενέργεια.
Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα έχουν ταχθεί εναντίον της χρήσης της για ειρηνικούς σκοπούς, ορισμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
Τον Μάρτιο το 2010 ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τσουκαλάς προσυπέγραψε επιστολή μαζί με περισσότερους από 30 ευρωβουλευτές προς τον επίτροπο Ενέργειας στην οποία τον καλούσαν να προωθήσει την απεξάρτηση της Ε.Ε. από ενεργειακές τεχνολογίες που βασίζονται στον άνθρακα και ζητούσαν να δοθεί έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην πυρηνική ενέργεια.
Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ευρωβουλευτής με τίτλο «Αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» σημείωνε:
«Καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται προς την πυρηνική ενέργεια ή αναθεωρούν την απεμπλοκή τους απ'αυτή, είναι επιτέλους επιβεβλημένο να διεξάγουμε στην Ελλάδα έναν οργανωμένο και αντικειμενικό διάλογο για την πιθανότητα ένταξής της στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, όπως έχουν ζητήσει η Ακαδημία Αθηνών και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Η πυρηνική ενέργεια ενδεχομένως να μην αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Αλλά μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί με ψυχραιμία, μέσα από έναν διάλογο που θα βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και όχι σε θολές "πράσινες" εξαγγελίες».
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωνε παράλληλα ότι η Σουηδία, που παράγει το 47% της ηλεκτρικής της ενέργειας από υδροηλεκτικά και το 42% από πυρηνικά εργοστάσια, δεν «είναι λιγότερο περιβαλλοντικά ευαίσθητη από εμάς που θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε για τα επόμενα 30 χρόνια τον "καθαρό" λιγνίτη ή υποκριτικά εισάγουμε ενέργεια που παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια ξένων χωρών για τα κλιματιστικά μας».
«Το ψήφισμα της Ε.Ε. για την ενεργειακή πολιτική μέχρι το 2050 αναφέρεται σε ενεργειακό μιξ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια. Αν οι έλληνες συμπολίτες μας αισθάνονται ότι δεν θέλουν στη χώρα μας πυρηνική ενέργεια, πώς γίνεται να "εμπιστεύονται" εργοστάσια σε χώρες εξίσου σεισμογενείς όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία τα οποία μας περικυκλώνουν;» αναρωτιέται σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.».
Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα ο ευρωβουλευτής κατέθεσε γραπτή ερώτηση εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών της Ε.Ε. και ζήτησε συντονισμένη πραγματοποίηση δοκιμών ασφαλείας των εν λειτουργία πυρηνικών σταθμών, με έμφαση στους σταθμούς μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο εθνικό Κοινοβούλιο, από την άλλη, ο ΛΑΟΣ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα, δύο μόλις μήνες πριν απ' το ατύχημα στην Ιαπωνία.
Ο Αστέριος Ροντούλης προβλέποντας ενστάσεις σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, λόγω της σεισμικότητας της χώρας, ανέφερε: «Το ίδιο σεισμογενής και ακόμα περισσότερο είναι η Καλιφόρνια και η Ιαπωνία όπου λειτουργούν 53 πυρηνικοί σταθμοί χωρίς κανένα παρατράγουδο»...
Σε σχέση με την ασφάλεια λειτουργίας και την αποφυγή ατυχημάτων τύπου Τσέρνομπιλ, απάντησε ότι μπορούν να αποφευχθούν «αν χρησιμοποιήσουμε δυτικούς αντιδραστήρες, όπως λέει η Ακαδημία Αθηνών. Οι αντιδραστήρες τρίτης γενιάς -παράδειγμα γαλλικού τύπου- παρουσιάζουν ασφάλεια λειτουργίας 100%».
Και ο κ. Ροντούλης πρότεινε να ξεκινήσει σε επίπεδο Βουλής διάλογος ώστε να υπάρξει πληροφόρηση «για τις δυνατότητες που θα δώσει στην εθνική μας οικονομία η χρήση της πυρηνικής ενέργειας», ενώ υπερθεμάτισε τη χρήση της για ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα χαρακτηρίζοντάς την το «επόμενο αναπτυξιακό άλμα».
«Ελπίζουμε -τουλάχιστον εμείς του ΛΑΟΣ- ότι η δύναμη της γνώσης θα απομυθοποιήσει κάποια πράγματα και θα στερήσει από κάποιους τη δυνατότητα με λαϊκίστικο τρόπο να εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και να μπλοκάρουν το τεράστιο δυναμικό της χώρας», κατέληξε ο βουλευτής χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του κόμματός του.
Αναμφισβήτητο θεωρείται πάντως ότι ακόμη και μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Φουκουσίμα η αγορά πυρηνικής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται διεθνώς και θεωρείται ως ένας από τους υποσχόμενους επενδυτικά κλάδους. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα μεγαλο-επενδυτές διατηρούν αμείωτο το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.
Η Oxygen Capital εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Ρέστη παρέχει επενδυτικές συμβουλές σχετικά με την κατασκευή χαρτοφυλακίου, εκτός των άλλων, και σε εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας.
Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση μέσω μιας βάσης δεδομένων των διεθνών εταιρειών στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας που καλύπτει όλα τα στάδια ξεκινώντας από την εξόρυξη του ουρανίου έως και τον παροπλισμό των πυρηνικών αντιδραστήρων, διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει συμβουλές όσον αφορά τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας γενικά -κατασκευή, λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων κ.λπ.- και την αγορά ουρανίου ειδικότερα.
Οι ίδιες πηγές έφεραν ως παράδειγμα την εταιρεία Nufcor International Ltd που ασχολείται με το εμπόριο ουρανίου.
«Το ενδιαφέρον για πρώτη ύλη θα συνεχίσει να υπάρχει, ό,τι και να γίνει. Αρκετές χώρες όπως η Τουρκία, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα έχουν παραγγείλει πυρηνικούς αντιδραστήρες» υποστηρίζουν.
Η Oxygen Capital σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε, σύμφωνα με πληροφρορίες, για δύο χρόνια επενδυτικός σύμβουλος στο Neutron Fund μέσω του οποίου σχεδιαζόταν να επενδυθούν κεφάλαια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διεθνή πυρηνική αλυσίδα, δηλαδή από την εξόρυξη ουρανίου και την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και εργοστασίων έως τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων.
Ταυτόχρονα ο όμιλος Ρέστη συμμετέχει σε κοινοπραξία που ως αντικείμενό της θα έχει την έρευνα, τον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων που θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση προόδου για την Τουρκία επισημαίνει την άρνησή της να συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία από τη ραδιενέργεια, που χρηματοδοτείται από την προενταξιακή βοήθεια (ΙΡΑ). Παράλληλα σημειώνει, ώστε να ληφθεί περαιτέρω υπόψη, ότι τούτο έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολη η διαμόρφωση εικόνας για το βαθμό σύγκλισης της νομοθεσίας της χώρας με το κοινοτικό κεκτημένο.
Αυτά απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να δεχθεί απρόσκοπτα τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με ένα τόσο κρίσιμο θέμα "ανοιχτό". Ούτως ή άλλως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σαφή θέση για την απαγόρευση πυρηνικής ενέργειας στο έδαφός της».
Ομως «από τους ευρωπαϊκούς πόρους για έρευνα, στα πυρηνικά επενδύονται 5,5 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,2 δισ. για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση μαζί», τονίζει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
Δημοσίευση σχολίου