.

"Πράσινο φως" από Κομισιόν για το ενεργειακό νομοσχέδιο

Από το capital.gr...

Θετικά μηνύματα έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις Βρυξέλλες για το περίφημο νομοσχέδιο που θα ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία το λεγόμενο «Τρίτο Πακέτο», δηλαδή τη νέα κοινοτική νομοθεσία για τις ενεργειακές αγορές.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου, τονίζουν στο Capital.gr ότι έχει υπάρξει αλληλογραφία με την Κομισιόν γύρω από το κρίσιμο αυτό νομοθέτημα που η ψήφισή του έχει ενσωματωθεί ως βασικός όρος του μνημονίου.

Από την αλληλογραφία και την επικοινωνία με τις Βρυξέλλες το γενικό κλίμα είναι ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε ορθή ενσωμάτωση της οδηγίας και μάλιστα σε δύο βασικά κομμάτια, δηλαδή στο τμήμα που αφορά τους καταναλωτές και στο κομμάτι για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ΡΑΕ, η Κομισιόν, ουσιαστικά δεν προέβη σε κανένα συμπληρωματικό σχολιασμό. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν υποβληθεί κάποια πρώτα σχόλια σε σχέση με το κομμάτι του ηλεκτρισμού, τα οποία δεν οδηγούν σε σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις ουσιαστικές επιλογές της κυβέρνησης (μοντέλο ΙΤΟ) και ως εκ τούτου τα σχόλια έχουν γίνει αποδεκτά και έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Πρόκειται για ορισμένες διατυπώσεις που αφορούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της νέας θυγατρικής αλλά και σε σχέση με εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες εκκρεμεί να αποσταλούν ορισμένες ακόμη παρατηρήσεις, που εφόσον τελικά προχωρήσει η παρουσίαση στο υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα όπως είναι προγραμματισμένο, τότε θα ενσωματωθούν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό νομοσχέδιο φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία και με τη διαφαινόμενη θετική άποψη της Κομισιόν, απαλλάσσει τη χώρα από το βραχνά ενός από τους πιο σημαντικούς όρους που περιλαμβάνει το μνημόνιο σε σχέση με την αγορά της ενέργειας.

Ακολουθεί και δεύτερο ν/σ

Εκτός όμως από το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και δεύτερο νομοσχέδιο στην ατζέντα. Ο λόγος για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον ITGI, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τη σύσταση του φορέα για τους υδρογονάνθρακες και την προκήρυξη των τριών νέων ΕΠΑ σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου