.

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει 300 δολ.!

Από την Ημερησία...

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου παρουσίασε ο «γκουρού» της συγκεκριμένης αγοράς, ο σεΐχης Ζακί Γιαμανί. Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι στην περίπτωση που η χώρα του γνωρίσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις, ανάλογες με αυτές που εκδηλώνονται σε άλλες χώρες της περιοχής, τότε η τιμή του μαύρου χρυσού είναι πολύ πιθανό να εκτιναχθεί στα 200 ή ακόμη και στα 300 δολ. ανά βαρέλι!

«Δεν είναι κάτι που αναμένω να γίνει σήμερα, όμως ποιος θα περίμενε τα όσα συνέβησαν στην Τυνησία», δήλωσε ο άνθρωπος ο οποίος είχε την ευθύνη της πετρελαϊκής πολιτικής του Ριάντ από το 1962 ως το 1986 -δηλαδή και κατά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση- ενώ το 1990 είχε προβλέψει ότι η τιμή θα έφτανε στα 100 δολάρια το βαρέλι (τότε ήταν 20) εάν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ. Ωστόσο, έπεσε έξω, καθώς η τιμή έφτασε μέχρι τα 41 δολάρια όταν εκδηλώθηκε η επίθεση, κυρίως επειδή οι πετρελαιοπηγές της Σ. Αραβίας δεν επλήγησαν.

Οι δηλώσεις του Γιαμανί έγιναν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Σπουδών (CGES), της οποίας προεδρεύει. Φανερώνουν δε την ανησυχία που επικρατεί για τις εσωτερικές εξελίξεις στην ηγέτιδα δύναμη του OPEC, η οποία διαθέτει και τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Πρόσφατα ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε ένα πακέτο παροχών ύψους 93 δισ. δολ. προκειμένου να προλάβει κοινωνική έκρηξη, καθώς τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου