.

Αρθούρος Ζερβός: Ομιλία στο Συνέδριο Καινοτομίας του Economist [6.4.2011] για κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας

Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρου Ζερβού στο Συνέδριο Καινοτομίας του Economist «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς την Ευρυζωνικότητα;»

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για τη σημερινή πρόσκληση.

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή στρατηγική που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η καινοτομία - που φέρνει την πρόοδο και προκαλεί ανατροπή της στατικότητας - αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η υλοποίηση ενός σχεδίου για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής μας επιβάλλει να κατανοήσουμε ότι, οι ενεργειακές στρατηγικές που ακολουθήσαμε τον 19ο και 20ο αιώνα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν.

Δεν νοείται ,λοιπόν, η συνέχιση της εξάρτησης σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον ορυκτό πλούτο. Οι χώρες έχουν ανάγκη να πετύχουν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και λιγότερη εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες. Παράλληλα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας προκειμένου οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να υπηρετήσουν ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Αυτό το οποίο πρωτίστως απαιτείται είναι καινοτομία στη σκέψη, στην κουλτούρα και στην εκπαίδευση. Επομένως, τα βιώσιμα ενεργειακά μοντέλα του μέλλοντος, για να είναι επιτυχημένα, απαιτούν την υιοθέτησή τους από το σύνολο των κοινωνιών μακριά από στεγανά ανατρέποντας το σημερινό status quo. Διαφορετικά ο ενεργειακός συντηρητισμός μπορεί μόνο να εμποδίσει την ανάπτυξη και βελτίωση των όρων της καθημερινότητας.

Όπως η δική μας γενιά έμαθε την καύση λιγνίτη, τη χρήση πετρελαίου και την πυρηνική ενέργεια ως μορφές ανάπτυξης, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτές συνεπάγονται , έτσι τις επόμενες γενιές πρέπει να τις στηρίξουμε υιοθετώντας ένα μέλλον βασισμένο κυρίως στις ΑΠΕ και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

Στη ΔΕΗ επικεντρώνουμε την στρατηγική μας στην ομαλή μετάβαση σε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο το οποίο βασίζεται:

1. Στη δημιουργία νέων φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων, θερμικών και υδροηλεκτρικών, και στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων και
2. στην ανάπτυξη όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, δίνοντας ειδική έμφαση:

- στη δημιουργία νέων Αιολικών Πάρκων,
- στην ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών,
- στην εκμετάλλευση των πεδίων γεωθερμίας,
- στην υλοποίηση υβριδικών έργων
- καθώς και στην ανάπτυξη της βιομάζας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια σημαντικά καινοτόμα έργα της ΔΕΗ.
Το πρώτο είναι, το υπό κατασκευή Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας, που θα είναι τα πρώτο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το οποίο συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές Ενέργειας, την αιολική και την υδροηλεκτρική. Ο καινοτόμος συνδυασμός των δύο αυτών φυσικών πόρων, δίνει μια αξιόπιστη απάντηση στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποθήκευσης και ελεγχόμενης διανομής της παραγόμενης ενέργειας. Στόχος είναι η παροχή εγγυημένης ηλεκτρικής ισχύος στο δίκτυο του κάθε νησιού δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης επενδύουμε σε μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 350 MW, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες με ορεινές υδροληψίες χωρίς ταμιευτήρα - όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν - χωρίς να στερούμε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις από την κοινωνία.
Τέλος, θα αναφερθώ σε δύο έργα σταθμούς για όλη την χώρα. Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Κοζάνης, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και το Φωτοβολταικό της Μεγαλόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως το πρωτοποριακό έργο στην Κοζάνη:
- αποτελεί μια επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ,
- αξιοποιεί έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας,
- θα παράγει 260.000 MWh καθαρής ενέργειας ανά έτος,
- θα μειώνει την εκπομπή 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα
- και θα καλύπτει ανάγκες 55.000 νοικοκυριών για ηλεκτρική κατανάλωση

Το έργο όμως το οποίο συνδέεται περισσότερο με το θέμα του σημερινού συνεδρίου και σχετίζεται άμεσα με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι αυτό των smartgrids - ή αν προτιμάτε την ανάπτυξη των "ευφυών δικτύων".

Τα "ευφυή δίκτυα" είναι ηλεκτρικά δίκτυα που ενσωματώνουν "έξυπνα" τη συμπεριφορά και τις δράσεις όλων των χρηστών - καταναλωτών ή και παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Διεσπαρμένη Ανανεώσιμη Παραγωγή, με σκοπό να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση, ασφάλεια και οικονομία.

Με την εφαρμογή των "ευφυών δικτύων", γίνεται καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποθήκευση αυτής όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και αξιοποίησή της όταν αυτή αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα και να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από πηγές ΑΠΕ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι "ευφυείς μετρητές" θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια. Η εγκατάστασή τους σταματά το σημερινό καθεστώς ελέγχου των ρολογιών και έκδοσης "έναντι" λογαριασμών, καθώς κάθε μετρητής αποστέλλει άμεσα τα στοιχεία της κατανάλωσης του κατόχου του σε ένα κεντρικό σύστημα για επεξεργασία.
Ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή, κοιτάζοντας στην οθόνη του μετρητή, να γνωρίζει τι καταναλώνει. Έτσι, σε συνδυασμό με ένα χρονομεταβλητό τιμολόγιο θα μπορεί να αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνει τις περισσότερο ενεργοβόρες εργασίες.
Με τα smart grids , ο διαχειριστής δικτύου γνωρίζει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ποια είναι η βέλτιστη λύση όσον αφορά το κόστος και την ποσότητα, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των πελατών του.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ολοκληρώσει το Κέντρο Τηλεμέτρησης Υψηλής και Μέσης Τάσης το οποίο τηλεμετρά τους αντίστοιχους μεγάλους πελάτες και παραγωγούς ΑΠΕ.

Προωθούμε την εγκατάσταση 60 χιλιάδων "έξυπνων μετρητών" στους μεγάλους πελάτες Χαμηλής Τάσης με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την υλοποίηση πιλοτικού έργου εγκατάστασης 160.000 έξυπνων μετρητών σε οικιακούς πελάτες , προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός για το σύνολο των καταναλωτών. Πιλοτικές εφαρμογές Έξυπνων Δικτύων μέσω ευρυζωνικών υπηρεσιών έχουν ήδη εφαρμοστεί επί του δικτύου Μέσης Τάσης στη Λάρισα και στο Λαύριο.

Μικρές πιλοτικές εφαρμογές με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας έχουν γίνει στην Κύθνο - σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το ΕΜΠ - για την παροχή ενέργειας 100% ανανεώσιμης σε 12 απομονωμένες οικίες με αξιοποίηση φωτοβολταικών, συσσωρευτών και εξελιγμένων μεθόδων διαχείρισης φορτίου.

Επίσης σε συνεργασία με το ΕΜΠ, έχουμε πιλοτική εφαρμογή Smart Grid στον οικισμό Μελτέμι της Ραφήνας στα πλαίσια του Ευρωπαικού Προγράμματος SmartHouse / SmartGrids.


Η μελέτη κόστους και ωφέλειας καθώς και η μελέτη του οδικού χάρτη για ένα πανελλαδικό πρόγραμμα τηλεμέτρησης έχουν ολοκληρωθεί. Ένα πανελλαδικό πρόγραμμα τηλεμέτρησης:

- είναι οικονομικά συμφέρον για τη χώρα,
- εξυπηρετεί τους στόχους ενεργειακής πολιτικής της χώρας,
- είναι εναρμονισμένο με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και
- δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο άλλων καινοτόμων ενεργειών, η ΔΕΗ συντονίζει το Ερευνητικό πρόγραμμα Mobile Energy Resources in Grids of Electricity, που στόχο έχει τη διερεύνηση της επίδρασης που θα έχει η μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης.

Η ευρυζωνικότητα στο χώρο της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει - όπως είδαμε - σημαντικό συστατικό για την ορθολογική χρήση της.

Για να πετύχουμε τους στόχους του 2020 αλλά και τους ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους του 2050, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη καινοτομίας κυρίως στη νοοτροπία και στη σκέψη μας, η οποία θα οδηγήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών.

Όπως οφείλει, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στηρίζει και υιοθετεί την αλλαγή αυτή, μέσω των πρωτοποριακών τεχνολογιών που εφαρμόζει για την παραγωγή ενέργειας και τη βελτίωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Παράλληλα η ΔΕΗ στηρίζει έμπρακτα δράσεις που αποσκοπούν στην κατανόηση από το κοινωνικό σύνολο της ανάγκης για μια νέα και σύγχρονη ενεργειακή αντίληψη.

Με προ φόρων κέρδη για το 2010, στα € 740,7 εκατ. και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΔΕΗ χρηματοδότησε με επιτυχία το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο για το 2010, έφθασε σχεδόν το € 1 δισ, διατηρώντας επαρκή επίπεδα ρευστότητας. Το 2011, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας.

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε την Εταιρεία μας, λειτουργικά αποδοτικότερη, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πελατοκεντρική φιλοσοφία και πάντα με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ενέργεια.



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου