.

Το σχέδιο για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ

Από το Έθνος...

Ψηλά στη λίστα του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Για τον ΟΤΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία με την Deutsche Telekom, για να αγοράσει ο γερμανικός όμιλος επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, παρά τις εισηγήσεις, είτε για την πώληση μονάδων είτε για τη διάθεση ενός ποσοστού 11% ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους αν το επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία, η απόφαση μετατίθεται για το 2012. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ πιθανότατα εντός του 2012.

Οπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μόνο αν ιδιωτικοποιηθούν οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο, το οποίο και θα κατατεθεί στη Βουλή, για έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του 2013.

Με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, έσοδα άνω των 30 δισ. ευρώ αναμένονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που λόγω όμως των τεχνικών δυσκολιών (σύσταση γενικής γραμματείας, αποτίμηση περιουσίας, «καθαρισμός» ακινήτων) θα αρχίσει να αποδίδει μετά την παρέλευση αρκετών μηνών.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προβλέπει την πώληση επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση τον μέσον όρο κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα πριν από την πώληση, συν ένα premium της τάξης του 15%. Εκτιμάται ότι από τη διάθεση του 10% θα προκύψουν έσοδα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Για τη ΔΕΗ, αν διατεθεί νέο πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο -οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 11%-, τότε το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει από το 51% στο 40%. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ Αγροτική Τράπεζα και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου