«Πόλεμος» για τη Μετοχοποίηση της ΔΕΗ, προβληματισμός στο ΥΠΕΚΑ
Απο το energia.gr...
Αν και η προοπτική πώλησης ενός επιπλέον ποσοστού 17% της ΔΕΗ έχει παραπεμφθεί από την κυβέρνηση για το 2012, τα συνδικάτα βρίσκονται ήδη επί ποδός πολέμου. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παραχωρεί την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, ενώ τα σωματεία των εργαζομένων της Μεγαλόπολης καλούν βουλευτές, περιφερειάρχη και τοπικές αρχές της Πελοποννήσου να αντιδράσουν. Από την πλευρά του το υπουργείο ΠΕΚΑ προβληματίζεται για το κατά πόσο είναι πλέον συμβατό με το νέο σχεδιασμό να προχωρήσουν λύσεις όπως τα swaps ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιαδήποτε λύση παραχώρησης παραγωγής προς ιδιώτες.
Εκρηκτικό σκηνικό στον χώρο της ενέργειας δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση για πώληση επιπλέον ποσοστού της τάξης του 17% της ΔΕΗ κατά το επόμενο έτος, σε μία περίοδο κατά την οποία εκκρεμεί η νομοθέτηση του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου και η προσαρμογή της νομοθεσίας της χώρας μας προς την κοινοτική Οδηγία 72 του 2009.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντιδρά ήδη έντονα στην προοπτική περαιτέρω μετοχοποίησης της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, ενώ με αφορμή και τα τελευταία δημοσιεύματα σε σχέση με το περιεχόμενο έκθεσης του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, καλεί την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της, με επίκεντρο βεβαίως την μετοχοποίηση.
Ασφαλιστικό και “προνόμια”
Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, εστιάζει σε δύο ζητήματα:
-Στις αιτιάσεις περί της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού της ΔΕΗ από τον
κρατικό προϋπολογισμό, απαντά ότι η ίδια η πολιτεία με τρεις νόμους
(Ν.2773/99, Ν.3655/08, Ν.3863/10) καθώς και πρόσφατα και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν ασφαλιστική
περιουσία ενσωματωμένη μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ ύψους 11, 9 δισ. ευρώ και πως “εάν δεν υπήρχε αυτό το πρωτοποριακό ασφαλιστικό σύστημα που τόσο συνέβαλε στην ανάπτυξη της ΔΕΗ σήμερα η τιμή της KWh θα ήταν δύο και τρεις φορές πάνω”.
-Στην κριτική που γίνεται για το ότι το μειωμένο τιμολόγιο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι προνόμιο, απαντά ότι αυτό δόθηκε εδώ και 54 χρόνια εν είδει αύξησης, καθώς η τότε διοίκηση της ΔΕΗ αδυνατούσε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αναμένεται να εξηγήσει αύριο τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται τόσο στην περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης όσο και σε λύσεις όπως η είσοδος ιδιωτών στα δίκτυα μεταφοράς, η προοπτική εκχώρησης ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ή από υδροηλεκτρικά έργα σε τιμές κόστους και, βεβαίως, το ενδεχόμενο πώλησης ή ενοικίασης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το Σωματείο Εργαζομένων στα ορυχεία και στους σταθμούς της Μεγαλόπολης, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι “η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Επιχείρησης. Επιπλέον, θα επιφέρει δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος με μόνο στόχο την πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή”.
Νομοσχέδιο και swaps
Όλα αυτά καθώς επίκειται – προφανώς μετά το Πάσχα – η ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου, με το οποίο η χώρα μας προσαρμόζει τη νομοθεσία της στο γ΄ενεργειακό πακέτο αλλά και καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προβληματίζεται, πλέον, ως προς το κατά πόσο είναι συμβατό με το σχεδιασμό της περαιτέρω μετοχοποίησης να προχωρήσουν λύσειςς όπως η παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω swaps ή άλλων συνδυαστικών λύσεων.
“Το αίτημα της Κομισιόν για την παραχώρηση του 40% της παραγωγής έχει ως βασικό επιχείρημα το ότι η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση που ελέγχεται από το Δημόσιο. Εφόσον το Δημόσιο πέσει στο 34%, δεν μπορεί να προχωρήσει και η εκχώρηση της παραγωγής” εκτιμούν στο υπουργείο, με την κα. Τίνα Μπιρμπίλη να έχει διατυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη θέση και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ, εφόσον προχωρούσε η παραχώρηση της παραγωγής, θα έχανε αξία ενόψει της περαιτέρω μετοχοποίησης.
Δημοσίευση σχολίου