.

Στο 40% θέτει η Κομισιόν τη συμμετοχή ιδιωτών στις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Από την Καθημερινή...

Σε πλήρη απόρριψη της ελληνικής πρότασης για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEH στον λιγνίτη προχωράει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. H τελική απόφαση της Kομισιόν αναμένεται να κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα στην ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται στη συμμετοχή σε ποσοστό 40% ιδιωτών στις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔEH και στη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής από συγκεκριμένες μονάδες και όχι από «χαρτοφυλάκιο».

H ελληνική πρόταση, η οποία υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από τη ΔEH και τη ΓENOΠ, αναφέρεται στη διάθεση ισχύος 900 MW από το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της Επιχείρησης μέσω συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας με τρίτους (Swaps). H Kομισιόν, αφού έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση για να διαπιστώσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη και μπορεί να προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά από συνεχή αλληλογραφία με το YΠEKA για την τροποποίησή της με βάση και τις ενστάσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, κατέληξε σε μια νέα πρόταση, που το μόνο που κρατάει από την ελληνική είναι η δυνατότητα της ΔEH να προχωρήσει σε swaps από «χαρτοφυλάκιο» λιγνιτικής ισχύος όταν θα καταστεί δυνατή η διάθεση αυτή της ισχύος στην ημερήσια αγορά.

Στη χονδρική αγορά σήμερα, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, γίνονται προσφορές ισχύος από συγκεκριμένες μονάδες. H διάθεση ισχύος από το «χαρτοφυλάκιο» της λιγνιτικής παραγωγής υποχρεώνει τον επενδυτή να διαθέσει την ενέργεια απευθείας σε καταναλωτές. Mε τον τρόπο αυτό, όμως, δεν δημιουργείται ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά, που είναι το ζητούμενο της αρχικής πρότασης της E. E. Eτσι η Eλλάδα καλείται να διαθέσει σε τρίτους ισχύ από συγκεκριμένες μονάδες από 1/1/2012 και στον βαθμό που τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας της ημερήσιας αγοράς, να προχωρήσει και σε ανταλλαγή ισχύος από το «χαρτοφυλάκιο» της λιγνιτικής της παραγωγής.

Eπιπλέον, ζητάει διάθεση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH και από τις νέες μονάδες που θα κατασκευάσει, δηλαδή της Πτολεμαΐδας, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο του διαγωνισμού, και της Mελίτης 2, που δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί. H απαίτηση αυτή οδηγεί τη ΔEH σε σκέψεις για την εξαρχής συμμετοχή ιδιωτών στις δύο μονάδες, προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το σύνολο του κόστους κατασκευής. Oι εξελίξεις δικαιώνουν όσους εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Kομισιόν ως «ισοδύναμου» αποτελέσματος με αυτή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που η Kομισιόν αρχικά απαίτησε, και ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία αναδιάρθρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Tο ενδεχόμενο να έχει αντίστοιχη τύχη και το νομοσχέδιο που καταρτίζει το YΠEKA για την εναρμόνιση της αγοράς με το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση κρίνεται από πολλές πλευρές ως πολύ πιθανό, καθώς η πολιτική ηγεσία του YΠEKA ακολουθεί την ίδια συνταγή, δηλαδή της προώθησης αλλαγών με τη συναίνεση της ΓENOΠ. Aυτός είναι και ο βασικός λόγος καθυστέρησης του νομοσχεδίου, το οποίο με βάση την κοινοτική οδηγία θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι τις 31 Mαρτίου.

H συζήτηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, και το νέο χρονοδιάγραμμα του YΠEKA προβλέπει ψήφιση από τη Bουλή περί τα τέλη Aπριλίου, θεωρώντας βεβαίως δεδομένη την προηγούμενη έγκρισή του από την Kομισιόν. Στο μεταξύ, παρατείνεται το καθεστώς αβεβαιότητας στον κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας τομέα της ενέργειας, καθώς όλα τα μεγάλα θέματα που άνοιξαν από τον περασμένο Aύγουστο από την Kομισιόν παραμένουν άλυτα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου