.

ΤΕΕ: Τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Μηχανικούς

Κατατέθηκε χθες τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο περιλαμβάνονται σε τέσσερα ξεχωριστά άρθρα, ρυθμίσεις , που δίνουν άμεση λύση σε πάγια αιτήματα, πολλών ετών, των Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι ρυθμίσεις, που παρουσιάστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου 2013, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, όπως ήταν αναμενόμενο παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης, καθώς το νομοσχέδιο για την «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», όπου περιλαμβάνονται οι σχετικές διατάξεις προγραμματίζεται να ψηφιστεί άμεσα και από τις αρχές του νέου χρόνου να είναι νόμος του κράτους.
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στη στήριξη του τεχνικού κόσμου της χώρας, τον εξορθολογισμό κρίσιμων τομέων του συστήματος παραγωγής έργων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τον έλεγχο όλων των συντελεστών παραγωγής έργων.
Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
-Το ΤΕΕ φορέας πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων: Eίναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μητρώων όλων των τεχνικών επαγγελμάτων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς επίσης ότι το μέτρο θα συμβάλει στην ποιότητα των κατασκευών, την ασφάλεια των πολιτών και στην αντιμετώπιση παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
-Το ΤΕΕ φορέας τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων: H λειτουργία από το ΤΕΕ, ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμολόγησης των έργων είναι το πρώτο βήμα για ενιαίες προδιαγραφές, προϋπολογισμούς και διαφάνεια στα δημόσια έργα.
 - Ένταξη του ΤΕΕ ως υπηρεσίας μιας στάσης στο Γ.Ε.ΜΗ: Αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, ενώ θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη τόσο για τον τεχνικό κόσμο, όσο και για τις δεκάδες υπηρεσίες, αφού η διεκπεραίωση θα γίνεται με ταχύτητα, οικονομία και διαφάνεια.
 -Ίδρυση νέων τμημάτων εντός ΤΕΕ: Απόφοιτοι ανωτάτων σχολών Πληροφορικής, Περιβαλλοντολόγοι κλπ θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού και ισότιμα με τους Μηχανικούς σε επαγγελματικά και επιστημονικά τμήματα, με αιρετή διοίκηση.

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου