.

Τέλη Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για ΑΔΜΗΕ, Μάρτιο η προκήρυξη για τη Ν. Καβάλα

Προς τα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου τοποθετούν στελέχη του ενεργειακού χώρου την προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ.

Μπορεί η δημόσια διαβούλευση για το πρώτο νομοσχέδιο σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, εκκρεμεί ωστόσο η συζήτηση και ψήφισή του από τη Βουλή, κάτι που υπολογίζεται - καλώς εχόντων των πραγμάτων- να έχει γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αλλά για να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, απαιτείται να έχει πρώτα δημοσιευτεί, κατατεθεί και ψηφισθεί και το 2ονομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ που περιλαμβάνει τα πιο «δύσκολα» θέματα όπως η εκκρεμότητα με το Ασφαλιστικό των εργαζομένων της εταιρείας, μαζί με ρυθμίσεις για τη «Μικρή ΔΕΗ».
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, από την ημέρα που το 2ο αυτό νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και να ψηφιστεί, θα απαιτηθεί ένα 15νθήμερο, που σημαίνει χρονικά ότι φτάνουμε στα τέλη Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου.
"Το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ δεν είναι αν τα χρονοδιαγράμματα πέσουν έξω 15 ημέρες ή ένα μήν, όσο οι αντιδράσεις που ενδεχομένως υπάρξουν κατά της συγκεκριμένης ιδιωτικοποιήσης στη Βουλή, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές", εκτιμά παράγοντας που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Παράλληλα όμως με τον ΑΔΜΗΕ, "τρέχουν" οι διαδικασίες και για μια άλλη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση, αυτήν της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας.
Μάρτιο η μελέτη των Φιλανδών για την Ν. Καβάλα
Όπως έχει γράψει το "Energypress", το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε στις αρχές Δεκεμβρίου στην φιλανδική εταιρεία συμβούλων Poyry (απασχολεί 6.500 εργαζόμενους και το 2012 είχε 775 εκατ. ευρώ τζίρο), να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, με σκοπό να διαπιστώσει αφενός πως μπορεί να γίνει πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφετέρου πως η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα για το Δημόσιο.
Οι Φιλανδοί ξεκίνησαν ήδη να συλλέγουν τα πρώτα στοιχεία και εκτιμάται ότι η σχετική μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα 2μηνο-3μηνο.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, ώστε αμέσως μετά να προκηρυχθεί και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποθήκη της Ν. Καβάλας.
Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η μελέτη της εταιρείας Poyry είναι τι πρέπει να προβλέπει ο διαγωνισμός ούτως ώστε αν κάποιος επενδύσει 350-400 εκατ. ευρώ -τόσα εκτιμάται ότι απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα- να αποσβέσει τα χρήματά του το συντομότερο δυνατό.
Η μελέτη θα λάβει υπόψιν της μια σειρά από παραμέτρους και σενάρια, με βάση τις τρέχουσες και τις μελλοντικές τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, τα έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, κ.ο.κ.
Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σενάρια είναι ότι μόνο ένα ποσοστό της υπόγειας αποθήκης θα διατεθεί για εμπορική χρήση από τον αυριανό επενδυτή. Το άλλο ποσοστό θα διατεθεί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Τα ακριβή ποσοστά τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίπτωση, θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα των όποιων επενδυτικών πλάνων, και θα συμπεριληφθούν φυσικά στο τελικό κείμενο της προκήρυξης.
Δεδομένου ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας χρειάζεται -όπως είπαμε- μια αρκετά σημαντική επένδυση, αυτό επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι, μεγαλύτερο όφελος για το Δημόσιο θα προέλθει από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, παρά από το αρχικό τίμημα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου