.

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και μείωση κόστους ενέργειας συζητήθηκε στην Κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπουργών ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης, η οποία, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το energypress.gr επικεντρώθηκε σε θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη συζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στο πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα.
Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τον τομέα της ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά  της ενέργειας. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και ταυτόχρονα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ένα επίσης θέμα που συζητήθηκε είναι οι διεθνείς σχέσεις της Χώρας σε σχέση με το ενεργειακό γίγνεσθαι στην ευρύτερη περιοχή, οι έρευνες υδρογονανθράκων και πώς πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές. Η σύσκεψη θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Η συνάντηση για τα ενεργειακά πραγματοποιήθηκε εν όψει και της επίσκεψης αύριο, Παρασκευή στη χώρα μας του αρμόδιου επιτρόπου Γκίντερ 'Ετινγκερ. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ενέργειας και στις βιομηχανίες, κάτι που θα δημιουργήσει, όπως είπε, νέες θέσεις εργασίας.
Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο, αλλά και η πορεία των ερευνών για πετρέλαιο σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο

 
Νωρίτερα το energypress.gr μετέδιδε:
 
Ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), το υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, η μείωση της τιμής προμήθειας από τη Gazprom, η κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ, και το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στο αέριο, είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μαζί με συναρμόδιους υπουργούς όπως τους κ.κ. Μανιάτη, Παπαγεωργίου, Χατζηδάκη.
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει και της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα του Επιτρόπου Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ, αλλά και στο πλαίσιο κάλυψης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
 
Πρώτο θέμα στην ατζέντα, οι δυσκολίες στη πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αναφορικά με την πρώτη φάση, που αφορά τον ΑΔΜΗΕ (την 100% θυγατρική της ΔΕΗ στα δίκτυα μεταφοράς), ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει καθώς η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί ένα σύνθετο κουβάρι με πολλές δυσκολίες όπως η προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ, οι συμφωνίες που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για τα δάνεια, το από πού θα βρει χρήματα το Δημόσιο ώστε να εξαγοράσει το 34% της εταιρείας και να μείνει με την καταστατική μειοψηφία, κ.ά. Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έναρξης νέου διαγωνισμού.
 
Δεύτερο θέμα, η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς του αερίου. Η τρόικα έχει θέσει θέμα περιορισμού των "προνομίων" αποκλειστικού προμηθευτή που έχουν σήμερα οι ΕΠΑ (το 51% της ΔΕΠΑ, το 49% σε ξένες εταιρείεςκαι συγκεκριμένα σε Shell και Eni), γεγονός που οδήγησε και στην αποτυχία του προχθεσινού διαγωνισμού για τις τρεις νέες ΕΠΑ στη Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
 
Παράταση για το μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ
 
Τρίτο  θέμα, τα προβλήματα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά και ειδικά το μεγάλο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εξαιτίας των ΑΠΕ.  Αντί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς να μειώνονται, μήνα με το μήνα αυτά αυξάνονται.
 
Στα τέλη Νοεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ είχαν σύμφωνα με πληροφορίες φτάσει στα 990 εκατ. ευρώ έναντι 939 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Μάλιστα το σύνολο των οφειλών (τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες) είχαν ανέλθει στα τέλη Νοεμβρίου στα 1,16 δισ. ευρώ έναντι 1,04 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει να ζητήσει παράταση από την τρόικα για το μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το ο στόχος αυτός δεν καθίσταται εφικτός στο τέλος του 2014, όπως αρχικά προβλέπονταν.
 
Στη συντριπτική τους πάντως πλειοψηφία, οι εκκρεμότητες για τις οποίες θα επιδιωχθεί να δοθεί βιώσιμη λύση μέσω του αποκαλούμενου «New Deal» για τις ΑΠΕ, έχουν κωδικοποιηθεί και έχουν δοθεί για έγκριση στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
 
Κανονικά αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει μέχρι τον Νοέμβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, που σημαίνει σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ ότι θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση και το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο «τρέχει» με περίπου 500 εκατομμύρια.
 
Όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΚΑ θα επιδιωχθεί να δοθεί παράταση ενός ακόμα χρόνου για την επίτευξη του στόχου. Αντί δηλαδή για το τέλος του 2014, το έλλειμμα να μηδενιστεί στο τέλος του 2015.
 
Στην Αθήνα αύριο ο Επίτροπος Ενέργειας
 
Στο μεταξύ, την Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα ο Επίτροπος κ. Günter Oettinger, αρμόδιος για  τα θέματα Ενέργειας.
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά (ώρα 14.30, στο Μέγαρο Μαξίμου) και ακολούθως με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και τον Υφυπουργό, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου (ώρα 18.00, στο Υπουργείο).
 
Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Επίτροπος, θα βρεθεί αφενός το θέμα των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ) και αφετέρου το θέμα των υδρογονανθράκων.
 
Σημειώνεται ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Oettinger και από τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ, οι οποίοι τελούν εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Και για αυτό το θέμα η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, καθώς η όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες.
 
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά του, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας  με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Ενέργειας.\
 
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου