.

Ενεργειακός χειμώνας στην Ελλάδα

Τη θλιβερή πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια σε όλη την Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, με έναν στους τρεις Eλληνες να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και το 26% των νοικοκυριών να μην μπορούν να εξασφαλίσουν αποτελεσματική θέρμανση για το σπίτι τους. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε πανευρωπαϊκή έρευνα της φινλανδικής εταιρείας VaasaETT για τις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με βάση τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν τεράστιες αποκλίσεις στις πλούσιες και φτωχές χώρες της Ε.Ε. Η έρευνα είδε χθες το φως της δημοσιότητας από το BBC την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση έταζε «πάγωμα» χρεών για 10.000-15.000 καταναλωτές και 4.000 άμεσες επανασυνδέσεις άπορων καταναλωτών, ενώ στις Βρυξέλλες οι Eυρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αγωνιούσαν για την ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας τώρα που η Ελλάδα παίρνει την ελληνική προεδρία.
Η επικοινωνιακή διαχείριση στο σίριαλ του «κομμένου ρεύματος» συνεχίστηκε και χθες, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να δηλώνει ότι μέχρι την Πέμπτη είχαν γίνει 2.000 επανασυνδέσεις ευπαθών καταναλωτών και να προαναγγέλλει για σήμερα άλλες 2.000. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξήγγειλε στα τηλεοπτικά παράθυρα το «πάγωμα» των χρεών για έναν χρόνο, κατά τα πρότυπα των πλειστηριασμών, όσων ευπαθών καταναλωτών επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ και ενταχθούν στη νέα ειδική κατηγορία που θα δημιουργηθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Aφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να υπαχθούν στο ΚΟΤ με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και όσοι έμειναν άνεργοι μέσα στο 2013 ή υπέστησαν μεγάλη μείωση εισοδημάτων. Στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ θα προβλέπεται πλαφόν «δωρεάν» κατανάλωσης για τους άπορους πάνω από το οποίο το κόστος του ρεύματος θα πληρώνεται με κανονικό τιμολόγιο.
«Τραυμαπλάστ»
Η ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται ότι θα έχει ισχύ ενός χρόνου και μετά οι καταναλωτές θα μπαίνουν σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα φυσικά δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιου είδους «τραυμαπλάστ», πολύ περισσότερο όταν τα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια δείχνουν πως σε όλη την Ευρώπη πάνω από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν σοβαρό πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της VaasaETT, το 32% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ, ποσοστό που μας φέρνει σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κροατία με 28%, η Ρουμανία με 27%, η Λετονία με 23% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 10%. Το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει αποτελεσματική θέρμανση στο νοικοκυριό του λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα έχει την πέμπτη θέση στην Ε.Ε. με 26% έναντι μέσου όρου 11% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι Βούλγαροι (47%), οι Λιθουανοί (34%), οι Κύπριοι (31%) και οι Πορτογάλοι με 27%.

Πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου