.

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Σε εφαρμογή τα μέτρα για την αιθαλομίχλη

Η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τις δύο πρώτες πόλεις στις οποίες τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Και στις δύο πόλεις η συγκέντρωση μικροσωματιδίων το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη ξεπέρασε τα όρια συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, έφτασε σε μέσο όρο τα 195 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση το βράδυ της Τρίτης, παραμονή Χριστουγέννων, καθώς σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν τιμές της τάξης των 218 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη κινήθηκαν οριακά στα επίπεδα συναγερμού.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργείται είναι η Αντιπεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να θέσει σε εφαρμογή βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα, δε, με το Δελτίο Πρόγνωσης της ΕΜΥ το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες, τόσο για την Τετάρτη όσο και για την Πέμπτη.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών τα Χριστούγεννα

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ενέργειες σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό στις 10 το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα Χριστούγεννα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλη.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, στις 11:30, οι τρεις υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σε ισχύ έως την Παρασκευή τα έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, οι πολίτες ενημερώνονται για τα εξής:
 
Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία –  ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δ) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:
Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 24-12-2013 και ώρα 15:00 έως 27-12-2013 και ώρα 12:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι, βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ, είναι μηδενική για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων (δηλ. η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 24-12-2013 έως τις 31-12-2013).

Süddeutsche Zeitung για Ελλάδα: «Η φτώχεια στον αέρα»
Στο μεταξύ, το θέμα των οδυνηρών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα ακόμα και στον... ατμοσφαιρικό αέρα έγινε θέμα και στον γερμανικό τύπο. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις ελληνικές μεγαλουπόλεις». Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology. Διαβάστε περισσότερα εδώ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου