.

Κομισιόν: Ακυρώνει όλες τις συμφωνίες για την κατασκευή του South Stream

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε σήμερα (4 Δεκεμβρίου) ότι οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προωθείται από την Gazprom και έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Klaus Borchert, Διευθυντής της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν, είπε ότι καμία από τις διακυβερνητικές συμφωνίες που καλύπτουν την κατασκευή και λειτουργία του South Stream μεταξύ της Ρωσίας και των εμπλεκόμενων χωρών δεν είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Η Κομισιόν εξέτασε αυτές τις διακυβερνητικές συμφωνίες και προέβη στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές δεν είναι σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για αυτό είπαμε σε αυτές τις χώρες ότι είναι υποχρέωσή τους, που προέρχεται είτε από τις Συνθήκες της ΕΕ είτε από την συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας, να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση με τη Ρωσία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν αυτές οι συμφωνίες με το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Borchert.
Προέβη στην εν λόγω δήλωση σε συνέδριο που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμμετείχαν ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός ενέργειας Anatoly Yankovski, ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Alexander Medvedev καθώς και η Σέρβα υπουργός ενέργειας Zorana Mihajlović.
Ο Borchert συνέχισε λέγοντας ότι εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιηθούν γενικά ή δεν έχουν επιτυχή έκβαση, τότε αυτές οι χώρες θα πρέπει να καταγγείλουν τις συμφωνίες τους με τη Ρωσία.
Τόνισε ότι ο Επίτροπος Ενέργειας Guenther Oettinger απέστειλε επιστολή στο Ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novak εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας του να «εξετάσει θετικά» την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των διακυβερνητικών συμφωνιών. Επίσης είπε πως η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τα κράτη που εμπλέκονται στις συμφωνίες.
Αυτά είναι η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, και η Αυστρία, καθώς και η Σερβία, που ανήκει στην Ενεργειακή Κοινότητα.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι διακυβερνητικές συμφωνίες δεν θα είναι η βάση για την κατασκευή ή λειτουργία του South Stream. Διότι εάν τα κράτη μέλη ή τα μέλη που εμπλέκονται δεν επαναδιαπραγματευθούν τις συμφωνίες, τότε η Κομισιόν έχει τους τρόπους και τα μέσα να τα υποχρεώσει να το κάνουν. Και ο South Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συμφωνίες», επανέλαβε.
3 προϋποθέσεις
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμισε τουλάχιστον 3 κύρια ζητήματα για τις συμφωνίες

  • Αρχικά, οι λεγόμενοι κανόνες για τον «διαχωρισμό της ιδιοκτησίας», που πρακτικά σημαίνει ότι η Gazprom, η οποία είναι ταυτόχρονα παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου, δεν μπορεί είναι ιδιοκτήτρια της παραγωγής και ταυτόχρονα της μεταφοράς του φυσικού αερίου.
  • Δεύτερον, πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων μερών στον αγωγό. Δεν πρέπει να έχει αποκλειστικό δικαίωμα η Gazprom για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.
  • Τρίτον πρέπει να διευκρινιστεί η διάρθρωση της τιμολόγησης.
«Είναι δυνατό να συμμορφωθεί ο South Stream και το λειτουργικό κομμάτι του με αυτούς τους κανόνες; Δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω ακόμα», τόνισε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο τόνισε ότι και να είναι επιτυχημένες οι διαπραγματεύσεις, θα πάρει χρόνο η κατασκευή του.
«Όχι μήνες, ίσως δύο χρόνια», είπε.
Εξαιρέσεις στο μακρινό μέλλον
Στο μεταξύ εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις για τον «διαχωρισμό της ιδιοκτησίας» δεν αποκλείονται, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Αλλά εξήγησε ότι μια τέτοια ευκαιρία θα ανοίξει μόνο όταν το φυσικό αέριο θα αρχίσει να κατανέμεται στα διάφορα τμήματα του αγωγού, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο στο μακρινό μέλλον.
Ερωτηθείς από την EurActiv να πει πότε ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες χώρες της ΕΕ για το θέμα, είπε πως η ενημέρωση έγινε σε διάφορα στάδια.
Πρώτα τους ζήτησε να στείλουν στις Βρυξέλλες τις διακυβερνητικές τους συμφωνίες που αναλύθηκαν από τις υπηρεσίες του Επιτρόπου Oettinger. Τόνισε ότι προήδρευσε προσωπικά σε συνάντηση στις 18 Οκτωβρίου, όπου προσκάλεσε και εκπρόσωπο της Gazprom, όπως και τις εμπλεκόμενες χώρες.
«Γνωρίζουν πλήρως αυτά που σας είπα σήμερα», διαβεβαίωσε.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου