.

ΥΠΕΚΑ: Σε συνεργασία με τους Δήμους η διασφάλιση της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών

Δέσμη μέτρων για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου, του Γ.Γ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νου Μαθιουδάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, του Προέδρου και Δ.Σ του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργου Κόλλια, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, καθώς και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κων/νου Ασκούνη.

 
Όπως ανακοίνωσε, αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης
  • Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο. 
  • Οι Δήμοι θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, στις συγκεκριμένες Επιτροπές τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων και των Περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. 
  • Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία - και τους κατά τόπους Ιεράρχες - για τους δικαιούχους των προνοιακών δομών που διαθέτουν, ώστε επίσης να υπάρξει επανασύνδεση ρεύματος. 
  • Εντατικοποιείται η ενημέρωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες και δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. 
  • Εκδίδεται άμεσα η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή ιατρεία. 
  • Τέλος, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης, με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών και ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο η επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.
Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :
 
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο να ενταχθούν περισσότεροι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με την εξαιρετικά θετική βοήθεια που θα μας δώσουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες των συνανθρώπων μας που πέρα από οποιαδήποτε διαδικασία, πέρα από οποιαδήποτε Υπουργική Απόφαση, Εγκύκλιο, Νόμους, έχουν πραγματικά ανάγκη να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Γι αυτό ακριβώς πηγαίνουμε στις κοινωνικές δομές των Δήμων και της Εκκλησίας, προκειμένου να εντοπίσουμε τους συνανθρώπους μας εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση είτε στα γραφεία της ΔΕΗ, είτε οπουδήποτε αλλού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόταση της ΚΕΔΕ που είναι και σαν συνέχεια της ΡΑΕ και για γρηγορότερη ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μετά ο έλεγχος των δικαιολογητικών αλλά και να μην κόβεται το ρεύμα τη συγκεκριμένη περίοδο;
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Διευκρινίζω το εξής. Για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν κόβεται καθόλου το ρεύμα, καθ’ υπέρβαση της απόφασης της ΡΑΕ να μην κόβεται μόνο για επτά μήνες. Το ζήτημα της ταχύτερης ένταξης, πραγματικά συζητήθηκε, αλλά δεν πάρθηκε οριστική απόφαση.
Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μονιμότερος μηχανισμός που θα αντιμετωπίζει την καθημερινή εξέλιξη των πραγμάτων με την συνεργασία της κυβέρνησης, της ΔΕΗ, της εκλεγμένης Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα. Η απόφαση όλων μας, είναι τα προβλήματα αυτά να λύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχουν, δηλαδή στο επίπεδο του Δήμου και της Περιφέρειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου