.

ΔΕΗ: Κρίσιμες συνομιλίες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, 3/12/10

Kρίσιμες διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είχε χθες το απόγευμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ για το ίδιο θέμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συνομιλεί με στελέχη της Επιτροπής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Μαθιουδάκης, ανέφεραν χθες έγκυρες πηγές, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών.

Το υπουργείο προκρίνει, όπως είναι γνωστό, το μοντέλο της ανταλλαγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ με τρίτες εταιρείες μέσω διαγωνισμών και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, επειδή τις αποκλείει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται στο τραπέζι και άλλες λύσεις, όπως η δημοπράτηση ισχύος, ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί ζητούν άμεση απελευθέρωση που να διασφαλίζει την πρόσβασή τους στη λιγντιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

«Αλουμίνιον»
Εν τω μεταξύ, νέο πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ). Οπως αναφέρουν κύκλοι της ΔΕΗ, η εταιρεία χρωστά ποσό της τάξης των 143,5 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που έχει καταναλώσει και τούτο παρά τη συμβιβαστική φόρμουλα που είχαν υιοθετήσει οι δύο όμιλοι ύστερα από συνεχείς διενέξεις για την τιμή του ρεύματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επρόκειτο χθες να συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΔΕΗ για να εξετάσει την κατάσταση.

Τέλος, υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και της γαλλικής «EdF Energies Nouvelles» για την από κοινού ανάπτυξη μίας σειράς έργων με προτεραιότητα αιολικό πάρκο ισχύος 200 MW στη Φλώρινα και υβριδικό έργο στην Κρήτη, που θα συνδυάζει αιολικό σταθμό 90 MW με υδροηλεκτρικό.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου