Συνέντευξη Μανιάτη στο Έθνος: "Κόκκινη γραμμή η ανάπτυξη της ΔΕΗ" - "Ο ορυκτός λούτος θα μας βγάλει στον αφρό"
Αναδημοσίευση: Εφ Έθνος .
Σε ένα με ενάμιση χρόνο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την ανάθεση διεξαγωγής ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, τονίζει με συνέντευξή του στην «Οικονομία» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν θετικές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και το σενάριο δείχνει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια είναι δυνατόν να καλύπτουμε το 1/3 με 1/5 των αναγκών μας σε ενέργεια. Υπογραμμίζει, δε, τη σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, συνολικής αξίας 38 δισ. ευρώ.
Κύριε υφυπουργέ, διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο, με την οικονομική ύφεση να έχει «παγώσει» κάθε παραγωγική δραστηριότητα, ενώ επείγει η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι εφικτό να αποτελέσει τη λύση;
Ενέργεια και ορυκτός πλούτος μπορούν να μας ξανακάνουν πρωταγωνιστές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, ικανή να αποτελέσει σταθερή πλουτοπαραγωγική πηγή. Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των αντίστοιχων μετάλλων. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν και άμεσες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού προϋποθέτουν έρευνες οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων, σεβασμό σε αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και ασφαλώς σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Πρόσφατα, στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, προκηρύξαμε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Γεωθερμία και αναμένουμε επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Το πολύ σε 18 μήνες οι έρευνες σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα
Σύντομα η χώρα μας θα μπει στον παγκόσμιο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Πότε θα είναι έτοιμο να δοθεί προς διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή;
Ο,τι για χρόνια ολόκληρα ήταν απλά μια δυνατότητα, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Σύντομα η χώρα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Με το νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύεται δημόσιος φορέας μικρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού σχήματος, ο οποίος θα διαχειρίζεται όλα τα θέματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας και θα εισηγείται τις παραχωρήσεις σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες, με συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη.
Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε θέσπιση των τρόπων παραχώρησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και στη συνέχεια σε διαγωνισμούς (παραχωρήσεις);
Η παγκόσμια πετρελαϊκή πρακτική και οι αντίστοιχοι επενδυτές επιβάλλουν διεθνείς αδιάβλητους διαγωνισμούς, ξεκάθαρο και ελκυστικό νομικό πλαίσιο, μηχανισμούς που εγγυώνται την ισότιμη μεταχείριση. Σε ορίζοντα 12-18 μηνών φιλοδοξούμε να έχουμε ψηφίσει τον νόμο για τον φορέα, να τον έχουμε στελεχώσει, να έχουμε εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο των διαγωνισμών, να έχουμε προετοιμάσει το data room για την προσέλκυση επενδυτών, να έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς και τέλος να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αναθέσεων ερευνών. Ολα αυτά μοιάζουν απίθανο να έχουν γίνει στην Ελλάδα που ξέρουμε μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύω βαθιά ότι μόνο αν κινηθούμε με ρυθμούς πολέμου και επανάστασης, μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα στον ευρύτερο αυτόν τομέα. Και θα το κάνουμε πράξη.
Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις;
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να καλύπτουν το 1/5-1/3 των ενεργειακών αναγκών μας τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα ότι οι περιοχές όπου έχουν ανακαλυφθεί υδρογονάνθρακες είναι ο κόλπος της Καβάλας, η περιοχή της Επανομής, η θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου, άλλες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, ΒΔ Πελοπόννησος, Ηπειρος), σε μεγάλα βάθη θάλασσας στο Λιβυκό Πέλαγος, κ.ά.
Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην περιοχή του Ιονίου, της Βορειοδυτικής Ελλάδας και της Κρήτης;
Η επιλογή των περιοχών που περιλαμβάνονται σε διεθνή διαγωνισμό υπακούει σε συγκεκριμένα, αυστηρά, τεχνικά και εμπορικά κριτήρια για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να διατηρήσει με συνέπεια τη χώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. Από τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί, θεωρώ ότι το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα μας με την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο;
Η Ελλάδα κάθε χρόνο πληρώνουμε για εισαγωγές πετρελαίου 12-14 δισ. ευρώ (4-5% του ΑΕΠ). Οι ανάγκες υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατ. βαρέλια τον χρόνο. Στη δεκαετία του ‘80, η εγχώρια παραγωγή από τον Πρίνο έφτανε να καλύπτει έως και το 1/5 των αναγκών μας. Απολογιστικά από τον Πρίνο, τα οφέλη ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια. Τα κρατικά έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου ανά βαρέλι είναι τουλάχιστον της τάξεως του 55-65% της τρέχουσας τιμής του. Εάν σήμερα η ημερήσια παραγωγή σε μια χώρα είναι 20.000- 25.000 βαρέλια και η τιμή αργού γύρω στα 80 δολάρια, τότε τα αντίστοιχα κρατικά έσοδα είναι 1,1 - 1,5 εκατ. ημερησίως. Είναι καθαρός παραλογισμός για οποιαδήποτε χώρα να κρατά κλειστό αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, πολύ περισσότερο για οικονομία και κοινωνία που βρίσκονται σε κρίση.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Είναι το κουτί «πρώτων βοηθειών»
Η κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικών αλλαγών που προκαλούν αντιδράσεις. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί από τον ιδεολογικό του προσανατολισμό;
Επωμιστήκαμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας σε μια συγκυρία έκτακτης ανάγκης. Δεν χάσαμε την ψυχή μας, δεν πετάξαμε «λευκή πετσέτα». Το Μνημόνιο είναι το κουτί «πρώτων βοηθειών» για να μην επέλθει το μοιραίο. Πλοηγός όμως της προσπάθειας είναι το δικαίωμά μας να οραματιζόμαστε και να παλεύουμε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ
Κόκκινη γραμμή η ανάπτυξη της ΔΕΗ
Η Ελλάδα έχει κερδίσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 για το «άνοιγμα» του λιγνίτη. Τελικά, ποια λύση θα προκρίνει η κυβέρνηση και αν αυτή προβλέπεται η εκμίσθωση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ;
Οπως γνωρίζετε, ζητήθηκε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση. Αντί αυτού, εξετάζεται η εύρεση «ισοδυνάμων λύσεων» που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για δυνατότητα συμμετοχής και άλλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση της τελικής λύσης. Υπάρχει όμως μια σαφής «κόκκινη γραμμή» ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ΔΕΗ, καθώς και η παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά της χώρας.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί στοίχημα για την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επενδύσεις καθυστερούν. Τι τις εμποδίζει;
Δεν έχετε δίκιο. Με τον νόμο 3851/2010 δώσαμε ώθηση στις ΑΠΕ. Ηδη η εικόνα είναι σαφώς πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Συνολικά, μέσα στο 2011 αναμένουμε επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και δίκτυα. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, όταν πριν από έναν χρόνο η συμμετοχή μας σε αυτή τη νέα αγορά ήταν ανύπαρκτη. Βρήκα κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια άνω των 65 εκ. ευρώ για μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας με χρήση φυσικού αερίου, από μεγάλες επιχειρήσεις, να λιμνάζουν στην ανυπαρξία και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια.
* 38 δισ. ευρώ
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, το βεβαιωμένο αποθεματικά δυναμικό χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη είναι περίπου 400 τόνοι. Τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές.
* 1,5 εκατ. $ τη μέρα
Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να καλύπτουν το 1/3-1/5 των ενεργειακών αναγκών μας για 30 χρόνια.
Τα κρατικά έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου ανά βαρέλι είναι τουλάχιστον της τάξεως του 55-65% της τρέχουσας τιμής του, που σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα 1,1 έως 1,5 εκατ. την ημέρα.
* 1,9 δισ. για ΑΠΕ
Με τον νόμο 3851/2010 δώσαμε ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το 2011 αναμένουμε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά μεταξύ 100 MW και 250 MW.
Συνολικά, μέσα στο 2011 αναμένουμε επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και δίκτυα. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, όταν πριν από έναν χρόνο η συμμετοχή μας σε αυτή τη νέα αγορά ήταν ανύπαρκτη.
Δημοσίευση σχολίου