.

Επενδύσεις Δεκάδων Δισ. για να Eνταχθούν οι ΑΠΕ

Πηγή:energia.gr
Ανέτοιμο το σύστημα μεταφοράς για να “σηκώσει” την ενέργεια από τα πάρκα – Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την μελέτη που έχει υποβάλει ο ΔΕΣΜΗΕ στην ΡΑΕ Μιλάμε για “πράσινη” ανάπτυξη, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες καθαρά μεγαβάτ που συνωστίζονται στις “πύλες” της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και, γενικότερα, της γραφειοκρατικής μηχανής για να δώσουν κάποια στιγμή ρεύμα, μιλάμε για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον κλπ κλπ.


Ωστόσο, αν με κάποιο ...θαύμα αύριο κιόλας όλες αυτές οι επενδύσεις ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν, θα προσέκρουαν σε ένα τεράστιο πρόβλημα: την έλλειψη δικτύων, γραμμών και υποδομών που θα απορροφήσουν την παραγωγή τους για να την μετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στους καταναλωτές.


Η 20σέλιδη εισήγηση που παρουσίασε ο ΔΕΣΜΗΕ στις αρχές Δεκεμβρίου στην ΡΑΕ είναι ενδεικτική των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται σε υποδομές, προκειμένου τα αιολικά πάρκα να μην μείνουν απλώς ανεμογεννήτριες στημένες στα βουνά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα πανέλες εγκαταλελειμμένες στο χωράφι...


Πιο συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής του συστήματος, συνεκτιμώντας την προοπτική εγκατάστασης των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, στην Μεγαλόπολη (ΔΕΗ), στη Βοιωτία (Ε lpedison, ΓΕΚ-Τέρνα, Αλουμίνιον της Ελλάδος) και στην Κορινθία ( Motor Oil-Μυτιληναίος), παρουσίασε τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ανά την χώρα:

-Ανατολική Μακεδονία/Θράκη

Σε λειτουργία βρίσκονται ΑΠΕ ισχύος 200 μεγαβάτ, ενώ η ισχύς μαζί με τα έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια φτάνει τα 326,50 μεγαβάτ. Με τις σημερινές υποδομές, μπορούν να απορροφηθούν 600 μεγαβάτ ενώ απαιτείται η ολοκλήρωση της κατασκευής του ΚΥΤ Ν.Σάντας και της Γραμμής 400 κιλοβόλτ Λαγκαδά – Φιλίππων για να φτάσουμε σταδιακά στα 900 και στα 1150 μεγαβάτ.
-Κιλκίς

Λειτουργούν ΑΠΕ 18,5 μεγαβάτ, αλλά ήδη έργα ισχύος 302,3 μεγαβάτ βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Η δυνατότητα απορρόφησης είναι στα 180 μεγαβάτ και απαιτείται τόσο η αναβάθμιση της γραμμής 150 κιλοβόλτ Κιλκίς – Θεσσαλονίκης όσο και η κατασκευή νέας ανάογης γραμμής για να υπάρχει δυνατότητα 250-300 μεγαβάτ.

-Νότια Εύβοια

Λειτουργούν ΑΠΕ 215 μεγαβάτ, όλα αιολικά, ενώ σε διάφορα στάδια είναι έργα ισχύος 1.130 μεγαβάτ, επίσης στο σύνολό τους αιολικά. Δυνατότητα νέας σύνδεσης αιολικών νοτίως του Αλιβερίου δεν υφίσταται, ενώ το νέο ΚΥΤ σε συνδυασμό με δύο νέες μεταφοράς θα δώσουν τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος περί τα 650 μεγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων των 400 μεγαβάτ φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην περιοχή. Ο ΔΕΣΜΗΕ εκτιμά ότι στην πράξη μπορούν να απορροφηθούν τελικά μόνο 150 με 160 μεγαβάτ.

-Νότια Στερεά Ελλάδα

Λειτουργούν 105 μεγαβάτ σε αιολικά, 15 σε μικρά υδροηλεκτρικά και 13 σε φωτοβολταϊκά, αλλά τα διάφορα έργα αγγίζουν σε ισχύ τα 1.750 μεγαβάτ. Οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να πάνε μέχρι τα 800 μεγαβάτ, ενώ η κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή της Θίσβης μπορεί να δώσει περί τα 400 έως 500 μεγαβάτ, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού φυσικού αερίου της Elpedison.

-Πελοπόννησος

Στην πλέον προβληματική από πλευράς ηλεκτροδότησης περιοχή της χώρας λειτουργούν αιολικά 282 μεγαβάτ, καθώς και 23 από μικρά υδροηλεκτρικά και 34 από φωτοβολταϊκά. Αγγίζουν τα 2.700 μεγαβάτ τα έργα σε διάφορα στάδια, με τις υποδομές να μπορούν τώρα να καλύψουν 1.100 μεγαβάτ. Έχει προγραμματιστεί η επέκταση του συστήματος των 400 κιλοβόλτ της Δυτικής Ελλάδας με κατασκευές γραμμών και ΚΥΤ καθώς και η ολοκλήρωση του διαδρόμου Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Κουμουνδούρου, θα ανεβάσει σε 2.200μεγαβάτ το όριο.

-Νότια Ιόνια Νησιά

Σε λειτουργία βρίσκονται αιολικά 71 μεγαβάτ και περίπου άλλα τόσοα έχουν προσφορά σύνδεσης. Ασφάλεια διαπιστώνει ο ΔΕΣΜΗΕ μέχρι τα 170 μεγαβάτ, ενώ η ολοκλήρωση διάφορων μπορεί να ανεβάσει στα 200 μεγαβάτ την μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ.

-Κυκλάδες

Λειτουργούν μόλις 2 μεγαβάτ σε αιολικά, ενώ επενδυτές έχουν καταθέσει αιτήσεις για άλλα 412 μεγαβάτ. Με την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης διασύδνεσης, θα διασφαλισθούν από 150 έως 250 μεγαβάτ.

-Υπόλοιπη Ελλάδα

Σε λειτουργία βρίσκονται 101 μεγαβάτ από αιολικά, 147 από μιρκά υδροηλεκτρικά, 55 από φωτοβολταϊκά , περί τα 41 μεγαβάτ από βιομάζα και σχεδόν 90 μεγαβάτ από βιομάζα. Ωστόσο, τα έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια φτάνουν σε ισχύ τις 7.540 μεγαβάτ, με κάτι περισσότερο από 4.000 να αφορούν τα αιολικά πάρκα. Όρια απορρόφησης δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ.

Οι απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές και κόστος πολλαπλασιάζονται, εφόσον η χώρα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο της συμβολής κατά 40% των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό γιατί θα πρέπει να επιτευχθεί η ένταξη αιολικών πάρκων τεράστιας κλίμακας σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (500 μεγαβάτ), ο άξονας της Λάρυμνας ( υπάρχει δυνατότητα για 1.000 μεγαβάτ), το Αλιβέρι, ο πονοκέφαλος που λέγεται Παλλήνη (μπορούν να περάσουν περί τα 1.200 μεγαβάτ, αλλά οι εργασίες επέκτασης του ΚΥΤ είναι δύσκολες, καθώς η περιοχή είναι πια πυκνοκατοικημένη) και το Λαύριο (σημείο αιχμής το γεφύρι της Άρτας που λέγεται “ολοκλήρωση του ΚΥΤ Αργυρούπολης”) όπου θα μπορούν να συνδεθούν περί τα 500 μεγαβάτ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου