«Κάντε Συμμαχίες με Ξένους», το Μήνυμα Τίνας και Ζερβού για τις Ανταλλαγές Ενέργειας
Αναδημοσίευση: energia.gr, του Σωτήρη Χιωτάκη, 4/12/10
Η συζήτηση για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είχε ανοίξει βίαια το καλοκαίρι, με τις επιστολές από την Κομισιόν. Είχε “κλείσει” ήρεμα, μετά τα κατηγορηματικά κυβερνητικά “όχι” και τις διεργασίες που ακολούθησαν με την Τρόικα. Και ξαναανοίγει σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, αυτήν την φορά, αλλά και με αρκετές εκπλήξεις για όσους συμμετέχουν στο “παιχνίδι”.
Καταρχήν τόσο η Τίνα Μπιρμπίλη όσο και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Κώστας Μαθιουδάκης βρέθηκαν χτες στις Βρυξέλες - αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών που επικεντρώθηκε στα δίκτυα και στην εξοικονόμηση ενέργειας – και είχαν ένα νέο γύρο επαφών για το καυτό θέμα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, για το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπό ...αναστολή έως το τέλος του χρόνου.
ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ εξακολουθούν να επιχειρηματολογούν υπέρ της λύσης για ανταλλαγή ενέργειας, κατόπιν διαγωνισμών, ανάμεσα στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους σε μία ρύθμιση που χαρακτηρίζεται win – win για τόσους εμπλακούν, υπό την έννοια ότι οι ανταλλαγές θα αφορούν χαμηλού κόστους παραγωγή (λ.χ. λιγνίτης υδροηλεκτρικά από ΔΕΗ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, λιθάνθρακες, πετρέλαιο από το εξωτερικό) βελτιώνοντας περαιτέρω το ενεργειακό καλάθι των συμμετεχόντων από πλευράς κόστους.
Για την συγκεκριμένη λύση, ωστόσο, δεν θέλουν ούτε να ακούν οι εγχώριοι όμιλοι ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι ουσιαστικά θα μείνουν εκτός νυμφώνος, αφού η ενέργεια που οι ίδιοι μπορούν να προσφέρουν είναι αποκλειστικά – έως τώρα τουλάχιστον – το σαφώς ακριβότερο φυσικό αέριο. Οι ίδιοι προτάσσουν την ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ, εξέλιξη που δεν γίνεται αποδεκτή από την ΔΕΗ, καθώς τα έσοδα που θα έχει η κρατική επιχείρηση προφανώς θα είναι πολύ μικρότερης σημασίας σε σχέση με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών φιλέτων.
Οι συμμαχίες με ξένους
Το μήνυμα του υπουργείου και της ΔΕΗ, πάντως, προς τους ιδιώτες είναι να διεκδικήσουν συμμετοχή στη διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας μέσω διεθνών συνεργασιών τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, διατηρούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Λόγου χάρη, τα Ελληνικά Πετρέλαια ήδη έχουν κοινή εταιρεία με την ιταλική Edison ( Elpedison), σε ένα σχήμα το οποίο συνεργάζεται και με τον Άκτορα. Η ΓΕΚ Τέρνα έχεισυνεργασία με την Gaz de France Suez, μέσω της Electrabel. Ο όμιλος Μυτιληναίου, συνεργαζόμενος με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, σαφώς θα μπορούσε να βρει συμμάχους, ο όμιλος Κοπελούζου ήδη συνεργάζεται με την Gazprom, την ιταλική Enel αλλά και την βουλγάρικη ΝΕΚ που φέρεται να καλοβλέπει το ζήτημα, ενώ ακόμη και η J& P Άβαξ έχει συνεργασία με την ιταλική Sorgenia, η οποία επίσης έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες συζητήσεις για ανταλλαγή με την ΔΕΗ.
Η έκπληξη στο όλο ζήτημα έρχεται από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Όχι γιατί δεν περιμέναμε η Ομοπονδία να αποφασίσει, όπως έπραξε την Πέμπτη, απεργία διαρκείας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενοικιάσεις, αλλά γιατί όπως πληροφορείται η “ A”, ζυμώνεται στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας η ιδέα για ένα “ναι υπό όρους” στην προοπτική πώλησης μονάδων!
Υπό την έννοια ότι θα πρόκειται για μία ρελάνς της ΓΕΝΟΠ, αφού στην Ομοσπονδία ΔΕΝ πιστεύουν ότι πραγματικά οι ιδιώτες ενδιαφέρονται για αγορά μονάδων της ΔΕΗ σε κόστος που θα ήταν συμφέρον και για την κρατική επιχείρηση.
Οι “ επιταγές ” της Κομισιόν
Όλα αυτά όταν η Κομισιόν:
-Δεν λέει “όχι” στην λύση της ανταλλαγής ενέργειας που προωθεί η Τίνα Μπιρμπίλη και η ΔΕΗ.
-Θέλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών.
-Πιέζει για την δέσμευση της χώρας ως προς την παρουσίαση συγκεκριμένης εναλλακτικής λύσης, επίσης με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, σε περίπτωση που οι ανταλλαγές δεν τελεσφορήσουν.
-Θέλει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά σε λιγνιτικές μονάδες που θα τεθούν στη διαδικασία και αυτές, κατά πληροφορίες, είναι οι νεώτερες (3, 4 και 5) του Αγίου Δημητρίου αλλά και η Φλώρινα (Μελίτη 1)
-Δεν εμφανίζεται να πιέζει για το άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων (Δράμα, Ελασσόνα, Βεγόρα) κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν επιθυμεί ούτε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος θα κρίνει πολλά. Προσωπικά,θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο να προχωρήσουμε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για ανταλλαγές ενέργειας, παρουσιάζοντας παράλληλα το απαιτούμενο Plan B, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το Plan B πιθανότατα θα αναφέρεται στην πώληση μονάδων.
(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία")
Δημοσίευση σχολίου