.

Επιστημονικοί φορείς ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό συνάντηση για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων.

Εννέα πρόεδροι επιστημονικών φορέων απέστειλαν σήμερα ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

Η επιστολή των φορέων έχει ως εξής:

«Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της θεσμικής αποστολής που η πολιτεία έχει αναθέσει. Το τελευταίο όμως διάστημα υφιστάμεθα ένα καταιγισμό απαξιωτικών, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών μ' αφορμή το λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκαλούμενες κατώτερες αμοιβές, από τις οποίες και το κράτος επωφελείται και εισπράττει τεράστια ποσά με την φορολόγηση στην πηγή και την είσπραξη του ΦΠΑ.

Είμαστε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, με την δική μας μικρή ή μεγάλη προσφορά και συμβολή στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, μετά πολλά χρόνια σπουδών και προσπάθειες ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ΝΠΔΔ, ως επαγγελματίες αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, με τα ασφαλιστικά μας ταμεία σε ικανοποιητική κατάσταση. Κι όλα αυτά μέσα από μια συνετή διαχείριση.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και η προσπάθειά μας για μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση βάλλεται, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να επιβιώνουν με 600 ή και λιγότερα ευρώ.

Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τέτοιας απαξιωτικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Αντιθέτως η Πολιτεία θα έπρεπε να μας αντιμετωπίσει ως συνεργάτες, ως θεσμοθετημένους συμβούλους.

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

οι θέσεις και τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται και αυτό που μένει είναι η άσκηση του επαγγέλματός μας, με όρους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Συνάντηση έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν, αλλά ματαίως.

Παρακαλούμε λοιπόν να τύχουμε επιτέλους αυτής της συνάντησης που θα είναι για το καλό της κοινωνίας, της επιστήμης, της χώρας».

Εντωμεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για «να επανέλθει, ούτως ώστε από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, να συντονίσει τη δράση τους για την από κοινού αντιμετώπιση των όσων τεκταίνονται σε βάρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε αντίθεση με όσα στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση».

Κατόπιν τούτου, εστάλη η ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου