.

Αρθούρος Ζερβός: «Απελευθέρωση αγοράς με ανταλλαγή ενέργειας»

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, 9/12/10

«Οι αλλαγές που έρχονται είναι καθοριστικές. Σε ένα χρόνο από τώρα η ΔΕΗ θα είναι μια άλλη επιχείρηση», είπε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός που τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής ενέργειας, ως της περισσότερο συμφέρουσας σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς.

«Απ΄ όσα γνωρίζω, η υπόθεση της ανταλλαγής ενέργειας είναι αποδεκτή από τους εταίρους μας και είναι και η πλέον συμφέρουσα για τη ΔΕΗ. Το σενάριο της πώλησης μονάδων είναι επαχθές για την εταιρεία. Η μοναδική ένταση που εξέφρασαν είναι στην περίπτωση που αυτό δεν προχωρήσει γρήγορα, να υπάρχει εναλλακτικό σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα.

Η προσαρμογή, όπως είπε, σύμφωνα και με το Μνημόνιο, που προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών για διανομή και μεταφορά ενέργειας «είναι πολύ μεγάλη εσωτερική αλλαγή, αλλά είναι καλύτερα να την κάνουμε μόνοι μας, παρά με τον τρόπο που θέλουν οι άλλοι».

Αυξήσεις
Αναφορικά με τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1.1.2011, επανέλαβε ότι θα αυξηθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά, ενώ αντίθετα θα μειωθεί στα επιχειρηματικά, ενώ κάλεσε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ να σπεύσουν έως τις 15 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο διαφορετικά θα ενταχθούν όπως είπε στα τιμολόγια της επόμενης κατηγορίας.

Για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι την προσεχή πενταετία θα διατεθούν για ΑΠΕ, ποσά 2 δισ. που θα εισφέρουν στο σύστημα ισχύ 1.000 MW, στη θέση των μονάδων που κλείνουν σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα, όπου επίσης προγραμματίζονται νέες επενδύσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου