Φεβρουάριο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ
Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα της Κυριακής, 5/12/10
Η τρόικα στέλνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα. Οι εξελίξεις στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, οι απαιτήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για πώληση μονάδων της ΔΕΗ (ή για άλλο ισοδύναμο μέτρο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) και η ασάφεια γύρω από το ενεργειακό πακέτο του ερχόμενου Μαρτίου αναγκάζουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να περιμένει στο ακουστικό της. Ο καθορισμός του ακριβούς ύψους του επιχειρησιακού σχεδίου, που εξαρτάται από τις εξελίξεις, θα καθορίσει επίσης και τον τρόπο χρηματοδότησης σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν μοιράζουν αφειδώς δάνεια.
Το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ καθυστερεί από την περασμένη άνοιξη να ανακοινωθεί και τελικά ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές θα αποκρυσταλλωθεί ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο και θα ανακοινωθεί λίγο αργότερα.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν μπορεί να ανακοινωθεί πρόγραμμα με τους νέους σταθμούς της ΔΕΗ αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το πακέτο των «ισοδύναμων» με την πώληση μονάδων λύσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα και το οποίο ενδεχομένως να περιλαμβάνει από ανταλλαγή ενέργειας με εργοστάσια άλλων εταιρειών ως και εκχώρηση λιγνιτικής ισχύος σε ιδιώτες. Το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας είναι ένας άλλος «άγνωστος Χ» στην ενεργειακή εξίσωση της χώρας και προβληματίζει ευλόγως τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αρθ.Ζερβό.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ απαιτεί ισχυρό δανεισμό από το εξωτερικό. Η ΔΕΗ έχει ουσιαστικά δυνατότητα επιπλέον δανεισμού περί τα 2,5 δισ. ευρώ καθώς σε διαφορετική εξέλιξη το χρέος της θα υπερβεί τα 6,5 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον όρο που έχει τεθεί σε αρκετές δανειακές συμβάσεις για διατήρηση της σχέσης δανείων προς πάγια στο 0,5.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 καταργείται η δωρεάν κατανομή ρύπων για τους ηλεκτροπαραγωγούς και η ΔΕΗ θα έχει μεγάλη ανάγκη εσόδων αφού θα δέχεται διαρκώς ποινές για τις ρυπαίνουσες μονάδες. Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός είχε εκτιμήσει ως λογικές μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 4%-4,5% ετησίως από το 2011 ως και το 2013 προκειμένου να καλυφθεί από τη ΔΕΗ το κόστος των ελεύθερων δημοπρασιών (fullauctioning) στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Σημαντικός όσο και αστάθμητος παράγων στο νέο business plan της ΔΕΗ θα είναι η πολιτική εσωτερικών εξοικονομήσεων. Υπενθυμίζεται ότι είχε χαρακτηριστεί «εντελώς ανεφάρμοστος» από τους αναλυτές ο στόχος της εξοικονόμησης από λειτουργικές δαπάνες 500 εκατ. ευρώ ετησίως ως το 2014.
Το 2007 ο ξένος οίκος Βooz Αllen Ηamilton είχε εκπονήσει μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΗ με την οποία είχε συστήσει συγκεκριμένες πηγές εσωτερικής εξοικονόμησης περί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, αξιολογώντας μάλιστα αναλυτικά τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν οικονομίες κλίμακας. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη παραγγέλθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα είχε η ΔΕΗ εν όψει ανταγωνισμού εξανεμίστηκε. Η σημερινή διοίκηση Α. Ζερβού έχει υπόψη της τη μελέτη και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τμήματα από αυτήν στο νέο επιχειρησιακό.
ΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ BUSINESS PLAN
Το αρχικό business plan της ΔΕΗ υπολογιζόταν σε περίπου 10 δισ.ευρώ για την περίοδο 2011-2014 αλλά το τελικό ποσόν μάλλον θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω ώστε να γίνουν ευκολότερες και οι συμβάσεις χρηματοδότησης από τράπεζες.Τα επιτόκια που καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ ήταν υψηλά ενώ κάποτε μετρούσε θετικά ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης αλλά πλέον αυτό δυστυχώς καταγράφεται στα αρνητικά της επιχείρησης!
Θα στηριζόταν στη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης με 800 μεγαβάτ,στις λιγνιτικές της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας,καθώς και στην κατασκευή περίπου 1.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ.
Στη ΔΕΗ υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το υδροηλεκτρικό στον Αχελώο,αφού πολλοί υπηρεσιακοί εισηγούνταν να είναι πολύ μεγάλης δυναμικότητας ενώ υπάρχει «ισχυρή αντιπολίτευση» σε αυτό που υποστηρίζει ότι ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό στον Αχελώο θα κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εισηγούνταν ηπιότερη κατασκευή.
Δημοσίευση σχολίου