.

Αμύνταιο: Υλοποιείται μονάδα βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας

Αναδημοσίευση: Εφ. EΞΠΡΕΣ, 9/12/10

THN κατασκευή κινητής μονάδας αεριοποίησης βιομάζας από τα υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής, με στόχο την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, υλοποιεί στο Αμύνταιο Φλώρινας το Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η μονάδα, ισχύος 5 ΚW, που κατασκευάζεται και αναμένεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο Απρίλιο, θα τεθεί άμεσα σε πιλοτική λειτουργία. Ειδικότερα, θα επισκέπτεται κάθε αγροτική μονάδα στην περιοχή του Αμυνταίου ώστε να συλλέγει τα φυτικά υπολείμματα και στη συνέχεια, καταναλώνοντας 5 κιλά ύλης την ώρα, θα παράγει θερμότητα και ρεύμα. Το ρεύμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ η θερμότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας για τη θέρμανση θερμοκηπίων κ.ά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Ζήση Σαμαρά, το σχέδιο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ για την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα λειτουργίας επτά χιλιάδων ωρών τον χρόνο. Στη συνέχεια, και εφόσον προκύψουν ικανοποιητικά στοιχεία από την πιλοτική της εφαρμογή, θα εξεταστεί, όπως τόνισε ο μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων, Δημήτρης Μερτζής, η δημιουργία μιας μεγαλύτερης μονάδας, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει σε μια τέτοια σκέψη.

Ο πρόεδρος της Eνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου Γιώργος Γιαντσόπουλος τόνισε πως «είναι μια ευπροσάρμοστη μονάδα που θα παράγει χρήσιμη ενέργεια, θερμότητα και ρεύμα, ελαχιστοποιώντας τα κόστη μεταφοράς» και έκανε λόγο για πρωτοπορία. Το εγχείρημα παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας στο Αμύνταιο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου