.

Οικολόγοι Πράσινοι: Εμπρησμός στην καρδιά του εθνικού πάρκου Πρεσπών

Τον εμπρησμό του δάσους σημύδας της Μεγάλης Πρέσπας καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνοντας ότι εγκληματική είναι και η αμέλεια της πολιτείας που έχει καταδικάσει το φορέα διαχείρισης του πάρκου Πρεσπών σε αδράνεια.

Το απόγευμα του Σάββατου 9 Απριλίου, από τουλάχιστον 10 σημεία, ξέσπασε πυρκαγιά στο σπάνιο παραλίμνιο δάσος σημύδας της Μεγάλης Πρέσπας. Ο εμπρησμός ήταν προφανής και επιβεβαιώθηκε από τους πυροσβέστες που με 2 οχήματα έφτασαν από τη Φλώρινα και μετά από 2 ώρες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά σώζοντας το μεγαλύτερο μέρος του δάσους. Οι εμπρηστές εκμεταλλεύτηκαν τον άνεμο και την ξηρασία των ημερών για να βάλουν φωτιά σε ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα των Πρεσπών. Η σημύδα είναι βόρειο είδος ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και το συγκεκριμένο δάσος είναι το νοτιότερο σημείο επέκτασης του είδους στην Ευρώπη αλλά και το μοναδικό μεικτό δάσος ιτιάς-σημύδας στη χώρα μας.

Την ίδια περίπου ώρα, σε άλλο σημείο του Πάρκου, κοντά στην περιοχή φωλιάσματος των αργυροπελεκάνων έκαιγε φωτιά στον καλαμιώνα σε περιοχή που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής. Από καθαρή τύχη, άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά δεν απείλησε τις αποικίες που αυτή τη περίοδο είναι στη φάση της ωοτοκίας.

Πέρα από την εγκληματική δράση των εμπρηστών όμως, υπάρχει και η αμέλεια της πολιτείας, που έχει καταδικάσει σε αδράνεια τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών με έλλειψη χρηματοδότησης. Οι φύλακες, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του ΦΔ, είναι απλήρωτοι εδώ και πάνω από 1 χρόνο, ο φορέας δεν έχει χρήματα ούτε για τα καύσιμα των αυτοκινήτων με συνέπεια να μην γίνεται οποιαδήποτε φύλαξη τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εμπρηστές έδρασαν ανενόχλητοι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την εξασφάλιση της λειτουργίας του ΦΔ Πρεσπών. Επίσης ζητούμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους φορείς της περιοχής (Δήμος Πρεσπών, Φορέας Διαχείρισης, Αγροτικοί συνεταιρισμοί) να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να μπορεί να υπάρξει άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στο ευαίσθητο οικοσύστημα των Πρεσπών αλλά και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τους κινδύνους από το άναμμα φωτιάς, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Για περισσότερες πληροφορίες
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 6942984455

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου