.

Φωτιές ανάβει η πράσινη Τίνα

Από την Ελευθεροτυπία...

Οι διαφωνίες υπουργών για μείζονα θέματα διαδέχονται η μία την άλλη, αποδεικνύοντας την έλλειψη συνοχής, κοινής αντίληψης και προγραμματισμού στην κυβέρνηση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη χθες έκανε αισθητή την παρουσία της με οσμή εξόδου, καθώς:

*Εθεσε διαχωριστική γραμμή στο θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων διαφωνώντας με την εισπρακτική διάσταση της ενδεχόμενης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικός και πολεοδομικός μανδύας σε μια ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, βάζοντας φωτιά στην κυβέρνηση.

* Διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθείται από το ίδιο υπουργείο και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (βλέπε παραπλεύρως).

* Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λυθεί το θέμα της Κερατέας, αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία ιδίως ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Με έμμεσο τρόπο άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν επιδίωξε τη συνεργασία και το διάλογο με τους κατοίκους της Κερατέας, τον οποίο θεώρησε αναγκαίο. Τόνισε ότι το δικό της υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να ελέγχει περιβαλλοντικά τις τεχνολογίες που επιλέγονται και διευκρίνισε ότι δεν είναι υπεύθυνο για τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Θυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο η κ. Μπιρμπίλη που έχει επιφυλάξεις και διαφωνίες για πτυχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012-2015. Με την ιδιωτικοποηση της ΔΕΗ π.χ. έχουν διαφωνήσει και οι υπουργοί Χ. Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Λούκα Κατσέλη, ενώ χθες ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αθανασιάδης διαφώνησε ανοιχτά με την παραχώρηση ποσοστού 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες (βλέπε παραπλεύρως).

Οι δηλώσεις

Με την πρώτη δημόσια παρέμβασή της για το θέμα των αυθαιρέτων η κ. Μπιρμπίλη εκ των πραγμάτων για την ώρα τινάζει στον αέρα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, η οποία ευελπιστεί να εξασφαλίσει από τη συγκεκριμένη πηγή έσοδα της τάξης των 1,5-2,5 δισ. ευρώ ώς το 2015.

Από τις δηλώσεις της στον ρ/σ «Βήμα FM» προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν αποκλείει και την έξοδό της από το κυβερνητικό σχήμα, αφού διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε άλλο υπουργείο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, κρατώντας ασφαλείς αποστάσεις από την Τίνα Μπιρμπίλη, έλεγαν χθες το βράδυ ότι «η κυβέρνηση παίρνει συλλογικά αποφάσεις και δεν έχει ακόμα συζητήσει το θέμα των αυθαιρέτων». Σημείωναν επίσης με αιχμηρό τρόπο ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει μόνο εισπρακτικό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση, αλλά βασική είναι η περιβαλλοντική της διάσταση. Επίσης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σήμερα να γίνει κυβερνητική σύσκεψη, με ή χωρίς τον πρωθυπουργό, για να διευθετηθεί το θέμα, ενώ αύριο είναι πιθανό να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Η εμπλοκή στο θέμα των αυθαιρέτων έχει ανακύψει από τις 15 Απριλίου από την αναφορά στο κείμενο του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση.

Σχεδόν ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας αυτή τη γενικόλογη αναφορά, διοχέτευε πληροφορίες για «περαίωση» αυθαιρέτων με διατυπώσεις που παρέπεμπαν σε νομοθετική διάταξη με λύσεις ανάλογες με αυτές των ημιυπαίθριων, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η Τίνα Μπιρμπίλη, στη συνέντευξή της χθες στο «Βήμα FM», είπε ακόμα ότι «αν το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια ρύθμιση για να εισπράξει τα πρόστιμα, βεβαιωμένα ή μη, από την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος θα τοποθετηθεί, όπως όλοι οι υπουργοί, στα θεσμικά όργανα».

Πηγές προσκείμενες στην υπουργό από την πρώτη στιγμή παρέπεμπαν με νόημα στη νομολογία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερες από 70 αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτή οποιαδήποτε απόπειρα τακτοποίησης αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί μετά το νόμο Τρίτση του 1983.

Οι κύκλοι της ζωής

Το νέο στοιχείο που αναδείχτηκε από τη ραδιοφωνική συνέντευξη είναι το πολιτικό μέλλον της. Διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση από άλλο υπουργείο, σημειώνοντας ότι είναι στο χώρο που ξέρει και ότι δεν είναι πολιτικός, με την έννοια ότι μπορεί να χειρίζεται όλα τα θέματα με τον ίδιο καλό ή κακό τρόπο.

Στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφια βουλευτής είπε ότι έχει απαντήσει -προφανώς αρνητικά- πριν δεχτεί τη θέση της υπουργού, σημειώνοντας σιβυλλικά: «Πιστεύω πολύ στους κύκλους που κάνει κανείς στη ζωή του. Νομίζω ό,τι έχω να δώσω το έχω δώσει και θα το δώσω μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος». Αναφέρεται στην παρουσία της στο υπουργείο, «για όσο είμαι», όπως δηλώνει. Παραδέχεται ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε (περιοχές NATURA κ.λπ.) έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και δηλώνει ότι στόχος της είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Πολιτική στήριξη στην Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε στην ουσία η Δημοκρατική Αριστερά με χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό πραξικόπημα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε ρύθμιση που υποβαθμίζει το περιβάλλον.*

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου