.

Υπόθεση Λιγνίτες: Πράξη νούμερο 2 στο Ευρωδικαστήριο


Η δεύτερη δικαστική πράξη της υπόθεσης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη παίζεται την Πέμπτη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Μεθαύριο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις των μερών καθώς η Επιτροπή έχει προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση «αθώωσης» της ΔΕΗ για το μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη.

Η υπόθεση ξεκινά από το 2008 όταν η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, διατηρώντας σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ, για την εκμετάλλευση λιγνίτη στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανισότητα ευκαιριών μεταξύ επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και παρέχοντας στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρεί ή να ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην Ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια εκδόθηκαν δύο αποφάσεις C(2008) 824) και [C(2009) 6244] για την επιβολή δεσμευτικών μέτρων, τις οποίες και προσέβαλε με τη σειρά της η ΔΕΗ. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012 δικαίωσε τη ΔΕΗ ακυρώνοντας τις δύο αποφάσεις της Επιτροπής,  με το σκεπτικό ότι δεν ευθύνεται η ΔΕΗ αλλά το ελληνικό δημόσιο για το μονοπώλιο που υφίσταται στην αγορά λιγνίτη.
Η Επιτροπή ωστόσο αμέσως επανήλθε στην υπόθεση και ζητεί με τη νέα προσφυγή της αναίρεση των αποφάσεων του δικαστηρίου ,με το σκεπτικό ότι οι εκτιμήσεις του στρεβλώνουν και παρερμηνεύουν τα αποδεικτικά στοιχεία και αλλοιώνουν τη βάση της αποφάσεώς της του 2008.
ΝΟΜΕ – Μικρή ΔΕΗ
Όπως είχε τονιστεί και όταν εκδόθηκε η απόφαση, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με την τότε απόφασή του στην πραγματικότητα έδωσε χρόνο στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο άλλωστε σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης κρίνεται και υπεύθυνο για το μη άνοιγμα της αγοράς, ώστε να προετοιμαστεί η νέα στρατηγική απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς.
Η απόφαση του ΔΕΕ, άλλωστε διαπιστώνει την ύπαρξη κυρίαρχης θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη και αδυναμία πρόσβασης τρίτων και εμμέσως αποδίδει την «ευθύνη» της αθωωτικής απόφασης στους λάθος χειρισμούς της Επιτροπής.
Βεβαίως, υπάρχει το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες με στόχο την άρση της στρέβλωσης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης τρίτων στην αγορά του λιγνίτη αλλά και των υδροηλεκτρικών. Το πρώτο και προσωρινό μέτρο είναι οι περίφημες δημοπρασίες ενέργειας από το φθηνό καλάθι καυσίμου της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που πιθανόν να ξεκινήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014 ανάλογα και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση με την τρόικα. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην πώληση της μικρής ΔΕΗ που επίσης μπαίνει σε φάση υλοποίησης από το νέο έτος.
Μάλιστα εικάζεται ότι η επικείμενη επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας θα περιλαμβάνει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και των ανακοινώσεων το θέμα της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και η αίτηση για ακύρωση της αθωωτικής απόφασης λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα ανοίγματος της αγοράς. Υπό αυτή την έννοια η βαρύτητα της όποιας απόφασης εκδοθεί θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ΝΟΜΕ και φυσικά από την προώθηση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου