.

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη επισκέφθηκε μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
 Στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισκέφθηκε καινοτόμες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα όπως την εταιρεία προϊόντων ζύμης «Αlfa» και τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Μετά την επίσκεψη στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κ. Χατζηδάκης: «Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο αριθμοί. Το ΕΣΠΑ είναι έργα, είναι τοπική ανάπτυξη.

Και όταν λέμε τοπική ανάπτυξη και περιφερειακή ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο δρόμους και τεχνικά έργα. Εννοούμε και παρεμβάσεις στο επίπεδο της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της εξωστρέφειας.

Το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας πάει καλά. Θα πετύχουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς τους στόχους που έχουν τεθεί για την απορρόφηση.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την καινούργια προγραμματική περίοδο, οι πόροι θα είναι αυξημένοι σε σχέση με τη σημερινή κατά 15%. Επίσης, η  Περιφέρεια θα έχει να διαχειριστεί ένα πολυταμειακό και πολυτομεακό πρόγραμμα.
Δηλαδή δεν θα έχει μόνο έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Θα έχει και έργα του  Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και έργα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου. Άρα θα μπορεί η Περιφέρεια να διαχειριστεί ένα συνολικό πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την υπέρβαση της κρίσης και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία.

Ερώτηση: Το ΤΕΙ θα το στηρίξετε κύριε Υπουργέ;

Κ. Χατζηδάκης: Τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια τα έχουμε συνδέσει απλά και μόνο με τη μάθηση και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Κατά την αντίληψή μου, τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια ιδιαίτερα στην Περιφέρεια μπορεί να είναι καταλύτες για την τοπική ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα με παρεμβάσεις στο χώρο της καινοτομίας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου