Η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακιστεί ενεργειακά
Αναδημοσίευση express.gr
TO σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων του τομέα της ενέργειας με έμφαση στις εξελίξεις σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου και τη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος για την επόμενη εικοσαετία, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη.
Η συνάντηση, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα εν όψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης στις 4 Φεβρουαρίου, όπου θα τεθούν ενεργειακά ζητήματα, ενώ δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το Yπουργείο Περιβάλλοντος, στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν οι αγωγοί φυσικού αερίου ελληνικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), Ελλάδας - Βουλγαρίας (ΙGB), o οποίος έχει προοπτική προέκτασης σε Ρουμανία και Ουγγαρία, ο TAP (ιδιωτικό σχέδιο για δημιουργία αγωγού Ελλάδας- Ιταλίας μέσω Αλβανίας) και ο South Stream (ρωσο-ιταλικός αγωγός), αλλά και ο Ναμπούκο, ο οποίος δεν περνά από ελληνικό έδαφος, στηρίζεται σθεναρά από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των αγωγών ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε και το φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και η τύχη της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον. Oπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει οριστικοποιήσει τις επιλογές της αλλά και να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα ότι αυτές θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μίγμα και με δεδομένη την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου που θα προωθηθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών από τον νέο φορέα που τελεί υπό ίδρυση με νόμο που έχει καταθέσει στη Βουλή το Yπουργείο Περιβάλλοντος. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, που χθες απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑΟΣ για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα κύκλο επαφών με τους επιστήμονες των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας ενόψει της προετοιμασίας των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν, μετά από διαγωνισμούς, αρχής γενομένης από τη Δυτική Ελλάδα. Ο υφυπουργός σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι οι εκτιμήσεις και ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που έχει, μπορεί να καλύψει τα επόμενα 20 με 30 χρόνια έως και το ένα τρίτο των ενεργειακών της αναγκών.
Δημοσίευση σχολίου