.

TEE: Μόνο με προϋποθέσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος είναι δυνατή η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών

Σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με την ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση του ΤΕΕ για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών, ως το μόνο σήμερα μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος. Για μια ακόμη φορά τονίστηκαν οι ανησυχητικές καταστάσεις της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των ξεπερασμένων προδιαγραφών, της έλλειψης διαβάθμισης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, της ανυπαρξίας μητρώων και των στρεβλώσεων στον χώρο όλων των συντελεστών παραγωγής έργων.
Επιβεβαιώθηκαν οι τέσσερις βασικές προτάσεις οι οποίες, αν υλοποιηθούν, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Αυτές είναι:
• Η ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού.
• Η θεσμοθέτηση Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΕΕ και των αρμόδιων Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ.
• Η Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ.
• Η διατήρηση του συστήματος ελέγχων της ποιότητας των ιδιωτικών έργων και των προϋπολογισμών τους, καθώς και του συστήματος πληρωμών.
Με άξονα αυτές τις προϋποθέσεις το ΤΕΕ, με τεκμηριωμένο λόγο, θα μετέχει στην διαβούλευση για την διαμόρφωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου και των εκτελεστικών διαταγμάτων και αποφάσεων.
Παράλληλα αποφασίσθηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με στόχο την ενημέρωση των Πολιτών.
Συγκεκριμένα:
Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, θα γίνουν συμβολικές καταλήψεις, σε 6 Πολεοδομικά Γραφεία της Αττικής, αλλά και σε Πολεοδομικά γραφεία της υπόλοιπης χώρας, με την συμμετοχή της ΕΜΔΥΔΑΣ, των επιστημονικών Συλλόγων και των Συλλόγων ελεύθερων επαγγελματιών.
Σκοπός είναι η ανάδειξη της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των συνθηκών της άσκησης του επαγγέλματος, της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπάρκειας υλικοτεχνικής και ηλεκτρονικής υποδομής των υπηρεσιών, δεδομένα τα οποία γεννούν αδιαφάνεια και θίγουν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τους Πολίτες.
Την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, θα γίνει κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη Χώρα.
Σκοπός είναι η ανάδειξη των τριτοκοσμικών καταστάσεων λειτουργίας του ΤΣΜΕΔΕ. Η, άνευ λόγου, άρνηση στελέχωσής του, από τα αρμόδια Υπουργεία, η ταλαιπωρία των Μηχανικών, η ανυπαρξία ταμείου, οι αδικαιολόγητα μικρές παροχές, η διαχείριση των αποθεματικών του πλέον εύρωστου Ταμείου και οι δυσβάσταχτες εισφορές του, οι οποίες έχουν καταστεί κυρία αιτία της «μαύρης εργασίας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου