.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας

Από τις 6 έως και τις 8 Ιανουαρίου συνεδριάζει η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), παρουσία της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, υπό τη προεδρία του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή.
Τα κύρια θέματα των τριήμερων εργασιών του Συμβουλίου είναι:
- Το υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία
- Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα
- Η εκπόνηση εισήγησης ως προς την οργάνωση της χρηματοδότησης της έρευνας με σκοπό την ενσωμάτωση σχετικών διατάξεων στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία
- Η επικείμενη αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας
- Η εισήγηση ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ)
- Η διατύπωση γνώμης για την κατάρτιση ειδικών επιτροπών κρίσης για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις θέσεις διευθυντών ερευνητικών ινστιτούτων.
Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί ο καθηγητής Νικόλαος Βονόρτας (George Washington University), ο οποίος θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο στοιχεία για την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας άλλων χωρών.

Δήλωση της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου:
Μέσα σε λίγους μήνες γίνεται σήμερα η 6η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο στόχος και η δουλειά του ΕΣΕΤ είναι προς την κατεύθυνση να λειτουργήσουν διαδικασίες αξιοκρατίας παντού. Είχαμε την πρώτη επιλογή των Διευθυντών Ερευνητικών κέντρων χωρίς καμία παρέμβαση του υπουργού, αλλά με δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες. Το δεύτερο και σημαντικό είναι να αλλάξουν οι διαδικασίες και όλος ο τρόπος σχεδιασμού και κατανομής των πολύτιμων κονδυλίων της Έρευνας, με τρόπο που να αποδίδουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και στην επιστήμη. Σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε αρωγό το ΕΣΕΤ, με τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες στον κόσμο.
Δημοσιογράφος: Αυτή η αλλαγή στις διαδικασίες ίσως ευθύνεται και για την καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων που σας κατηγορούν το τελευταίο διάστημα και η ΠΟΣΔΕΠ και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας;
Υπουργός: Θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη Βουλή. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται πολλές φορές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου